Mióta eszünk jégkrémet és mikor készült az első muffin? Erről az idővonalról mindent megtudsz a kaja-történetről!

Zabolai Margit
Írta: ,
Mióta eszünk jégkrémet és mikor készült az első muffin? Erről az idővonalról mindent megtudsz a kaja-történetről!

Az online újságírás egyik legnagyobb előnye, hogy témakeresés, anyaggyűjtés közben az ember egy csomó érdekességet talál. Én például nemrég ebbe a weboldalba futottam bele, és azóta nem győzöm bogarászni róla az izgalmasabbnál izgalmasabb infókat.

Nem feltétlenül pontos, de szórakoztató

A foodtimeline.org pontosan az, aminek hangzik: egy idővonal a kajáknak az időszámításunk előtti sokadik tízezer évtől kezdve egészen napjainkig. A rövid felvezető szöveg a honlap tetején persze gyorsan le is szögezi, hogy nem feltétlenül a tudományos pontosság volt az idővonal elkészítésekor a cél, legalábbis abban az értelemben nem, hogy nyilván a legtöbb esetben nem lehet egész pontos dátumot kijelölni egy-egy étel első elkészítésének.

A különböző receptek ugyanis általában nem a semmiből születnek, nagy a valószínűsége, hogy egy ideje már készültek hasonló élelmiszerek, míg végül eljutottunk például egy olyan süteményig, amit már mai szemmel nézve is muffinnak hívnánk. Ezt szem előtt tartva, az idővonal böngészése inkább csak szórakoztatásra, érdekességként szolgál, de a szerkesztők szerint akkor is jól jöhet, ha valaki például íróként egy viktoriánus korabeli angol lakomáról vagy egy ókori római ünnepről ír, és szeretne valami képet kapni arról, hogy vajon mit ehettek ezekben az időkben az emberek.

Kezdetben vala a víz…

Az idővonalon a legelső tétel a víz és a jég, majd ezt követi a , aztán a különböző tengeri, vízi herkentyűk, halak, békák, majd a gombák és a különböző zöld növények. Még mindig dátum nélkül, a legősibb élelmiszerek között található a medve- és a halhús, majd a tojás és a velő, hogy aztán az első, már dátumhoz köthető étel, a gabona is megjelenjen Krisztus előtt 17.000-ben.

A történelem előtti idők is rengeteg érdekességet tartogatnak – gondoltad volna, hogy már Krisztus előtt 7.000-ben is készítettek bort és sört, sőt már ekkor ettünk pisztáciát?

Az idővonalról kiderül például, hogy már az időszámításunk előtt 3.000-ben elkészülhetett a legelső jégkrém, ami persze valószínűleg leginkább jégből, gyümölcsökből és mézből állhatott, szinte biztosak vagyunk benne, hogy nem sztracsatellás volt.

Annál is inkább, mert a csokoládét csak Krisztus előtt 1.500 körül kezdték használni, nagyjából a vaníliával egy időben.

Mióta eszünk jégkrémet és mikor készült az első muffin? Erről az idővonalról mindent megtudsz a kaja-történetről!

Az elmúlt néhány évszázadot böngészve is találni itt izgalmas dolgokat: az első muffinok például a 18. században készültek, nagyjából egy időben azzal, hogy Amerikában elterjedt a kávé, ami nagy szerencse, hiszen olyan remekül illik egymáshoz ez a kettő.

Az 1950-es években népszerű csemege volt a csokoládéba mártott hangya, Heinz ketchupot viszont már 1876-ban is kapni lehetett. Az első Benedek tojás 1894-ben készült el, a Pez cukorka 1927-ben került a piacra.

A weboldalon további érdekességeket is találsz, sőt néhány étel neve link formájában receptekhez vagy korabeli receptkönyvekhez vezet. Ha érdekel a történelem vagy szeretsz enni, akkor biztosan szívesen böngészgeted majd az oldalt. De vigyázz, mert könnyen beszippant, és arra is jó esély van, hogy megéhezel tőle!

Mióta eszünk jégkrémet és mikor készült az első muffin? Erről az idővonalról mindent megtudsz a kaja-történetről!