Az idővel való kapcsolatod folyamatosan befolyásolja az életed: vajon te melyik csoportba tartozol?

Szirák Viki
Írta: ,
Az idővel való kapcsolatod folyamatosan befolyásolja az életed: vajon te melyik csoportba tartozol?

Kép forrása: unsplash.com

Te is az a típus vagy, aki sokszor halogatja a tennivalóit, és kimondottan nehezen veszed rá magad arra, hogy végre nekiláss valaminek? Vagy épp ellenkezőleg, rendkívül szorgalmas vagy? Az internet milliónyi választ ad arra, ennek mi az oka, de könnyen lehet, hogy egy egészen meglepő dolog áll a háttérben. Ugyanis az idővel kapcsolatos perspektívád erősen befolyásolja az egész életedet!

Philip G. Zimbardo pszichológiai professzor szerint „életünk pénzneme az idő”. Az, hogy miként állsz hozzá ennek múlásához, lényegében mindenre kihat, így például arra is, hogy vársz-e az utolsó pillanatig egy feladat elvégzésével, vagy minél gyorsabban le akarod tudni azt. Kutatásai során arra jutott, hogy ötféle kategóriába sorolható az emberek idővel való kapcsolata. Az időperspektívánk pedig nem csak azt mondja el, hogy kik vagyunk, de azt is, hogy miként gondolkodunk. Három fő dimenzió létezik: a múlt, a jelen és a jövő, ezen belül pedig altípusokat különböztetnek meg. Lássuk, vajon a felsoroltak közül te melyikben ismersz magadra!

1. Múltorientált személyiség

A múltorientált emberek jellemzője, hogy sokkal hűségesebbek a korábbi elköteleződéseikkel szemben. Általában mindent úgy csinálnak, ahogy korábban is, mert ez jött be nekik, és nem nagyon akarnak változtatni rajta. Ha van egy régi szokásuk, amit valamiért megszegnek, nagyobb eséllyel van bűntudatuk is.

Ők azok, akik az utolsók között szereztek be okostelefont, mert bár nincs bajuk a technológiával, mégis nehezen nyitnak az új, ismeretlen dolgok felé. A szokások rabjainak is lehetne őket nevezni.

Ennek a perspektívának két altípusa van: a múltnegatív és a múltpozitív hozzáállás. Aki az előbbibe tartozik, az általánosságban többet gondolkodik olyan megtörtént eseményeken, amelyek számára fájdalmasak voltak, szemben a jó dolgokkal. Nehezen engedi el ezeket, és sokszor újra is éli őket fejben. A múltpozitív szemlélet viszont azt jelenti, hogy valaki általában csak a szép emlékeket idézi fel, és a rosszakat el is felejti. Ezekre gondol többet, és emiatt szeret is nosztalgiázni a vele megtörtént eseményekről.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján