8 kevésbé ismert tény, amitől átértelmezed az idő múlását

Kerekes Vivien
Írta: ,
8 kevésbé ismert tény, amitől átértelmezed az idő múlását

Kép forrása: depositphotos.com

Ugyan ki tudná teljesen megérteni az idő múlását? Az egyik pillanatban csak úgy repülnek az órák, a következőben meg 5 perc is egy örökkévalóságnak tűnik. Az emberiség már a kezdetek óta próbálja lemérni, keretek közé foglalni és megérteni ezt. Bár egyre többet sikerül megtudnunk az időről, ezek a különleges tények téged is biztosan meglepnek!

1. Kleopátra időben közelebb élt a Pizza Hut megalapításához, mint a piramisok építéséhez.

Ha meghallod Kleopátra nevét, valószínűleg neked is a sivatag hatalmas piramisai, a híres hadjáratok és a korszak különleges építményei jutnak eszedbe. De gondoltad volna, hogy ha egy képzeletbeli idővonalat rajzolnál, a királynő közelebb állna az első Pizza Hut étterem megnyitójához, mint a piramisok építéséhez? Bizony, Kleopátra időszámításunk előtt 30-ban született, a fáraók sírhelyét időszámítás előtt 2560-ban építették, míg az első Pizza Hut étterem az 1950-es években készült el – ami 550 évvel „közelebb” van az uralkodó életének kezdetéhez.

2. Két percenként annyi képet készítünk, mint amennyit az egész emberiség az 1800-as évek alatt.

A világ legelső fényképét 1826-ban készítette egy francia feltaláló; ez volt az első jelentős lépés a fotózás világában. Azóta persze a jobbnál jobb készülékeknek köszönhetően szinte bármelyik pillanatot meg tudod örökíteni (akár a telefonoddal is), így nem csoda, hogy egyetlen év alatt több milliárd fotó készül a világon. Ez az arány pedig olyan magas, hogy ha összehasonlítanád az 1800-as évekkel, megállapíthatnád, hogy mi 2 perc alatt készítünk annyi fényképet, mint amennyit egyetlen évszázad alatt csináltak.

3. Az Oxford Egyetem idősebb, mint az Azték Birodalom.

Anglia egyik legnívósabb egyetemén már 1096-ban megkezdődött a tanítás (magát az Oxford Egyetemet hivatalosan 1249-ben alapították meg). Ezek után valószínűleg te sem gondoltad volna, hogy az Azték birodalmat és annak fővárosát majdnem 300 évvel később alapították, igaz?

4. Mindössze 66 év kellett ahhoz, hogy az első repülőgéptől eljussunk a holdra szállásig.

1903-ban a Wright testvéreknek sikerült megalkotniuk egy olyan repülőgépet, ami 59 másodpercig képes volt a levegőben maradni. 38 évvel később a japánok ennek egy jelentősen modernebb változatával bombázták le Pearl Harbort. 28 évvel később pedig eljutottunk arra a szintre, hogy az Apollo-11 leszállt a Hold felszínére. Elképesztő, milyen mértékű fejlődés zajlott le ennyi idő alatt!

5. Az első piramisok építésénél még léteztek gyapjas mamutok.

Noha a gyapjas mamutok többsége a civilizáció megjelenése előtt kihalt, egy-egy állatnak sikerült egészen időszámításunk előtt 1650-ig életben maradnia. Ez pedig azért is különleges dolog, mert mire ez az időszak elérkezett, Egyiptom megkezdte hódítását, a gízai piramisok pedig már 1000 éve léteztek.
 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv