Ide minden könyvmoly el akar jutni: 5 lélegzetelállító könyvtár a világ körül

Zabolai Margit
Írta: ,
Ide minden könyvmoly el akar jutni: 5 lélegzetelállító könyvtár a világ körül

Kép forrása: myswitzerland.com

Összehúzni magad a kanapén egy puha takaróval, és beleszippantani a kedvenc könyved lapjaiba: te is így képzeled el a boldogságot? Akkor ezek a helyek valószínűleg hevesebb szívdobogást, tenyérizzadást, és azonnali utazástervezést idézhetnek elő nálad, csak saját felelősségedre olvass tovább!

Szent Gál kolostor, Svájc Kép forrása: thefrisky.com

Lenyűgöző freskók, faragott lépcsők és galériák, ión oszlopok és aprólékosan díszített korlátok: ha csak magát a termet nézzük, ennek a svájci kolostornak a könyvtára már akkor is lenyűgöző, és akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy micsoda könyvritkaságokat rejteget!

Az illuminátus kéziratok mellett a gyűjtemény egyik legkülönlegesebb darabja a világ legrégebbi, ismert építészeti terve, pergamenre rajzolva!

Nem ritkák itt a 9. századból fennmaradt jegyzetek és dokumentumok sem!

Marokkói egyetem Kép forrása: upworthy.com

A Fezben található University of al-Qarawiyyin könyvtára a világ egyik legrégebbi, működő könyvtára, ami évszázadok óta szolgálja a diákok tudásának gyarapítását.

Érdekesség, hogy a könyvtárat egy nő, Fatima al-Fihri alapította, mai formájában pedig egy női építésznek, Aziza Chaouni-nak hála látogatható: neki köszönhető, hogy nem csak a különleges gyűjtemény, de a lenyűgöző, marokkói minták, mozaikok és díszítő elemek miatt is érdemes felkeresni a könyvtárat.

Legolvasottabb cikkek

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!