Hunzák – egy népcsoport, ahol nincs rákbetegség

Jankovics Anna
Írta: ,
Hunzák – egy népcsoport, ahol nincs rákbetegség
Létezik egy népcsoport Pakisztán területén, ahol nem ismerik a rákbetegséget. Egyszerűen nincs. Ahogy más betegség sincs – illetve nem volt, míg meg nem érkeztek a civilizált világ élelmiszersegélyei.
A felfedezés és a felismerés

Laboratóriumok százai próbálják bebizonyítani a tényt, vagy annak ellenkezőjét, hogy a rákbetegséget jelenlegi civilizációnk, életmódunk, túlságosan feldolgozott, tartósított élelmiszereink okozzák. Úgy tűnik, az elszigetelten élő népek életvitelének tanulmányozása a legjobb bizonyíték, a legjobb makro-labor. 

Dr. Robert McCarrisont India brit megszállásának ideje alatt nevezte ki kormánya, hogy tanulmányozza India táplálkozási szokásait. Ekkor fedezte fel a hunza népet, ahol nem voltak orvosok, kórházak, mégis könnyedén megélték a 100 éves kort. Hét évig tanulmányozta őket, leginkább a 90 és 110 év közötti lakosságot, ám nem lelte nyomát sem magas vérnyomásnak, sem magas koleszterin szintnek, sem szívproblémáknak, sem ráknak. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak 90 évesen is nemzőképesek. Úgy vélte, táplálkozási szokásaik miatt ilyen egészségesek.

 

Kik a hunzák?
Ez az alig harmincezer fős népcsoport Pakisztán területén, a pakisztáni, orosz, kínai határ találkozásánál él a hegyek között, melyek átlag magassága 6-7 ezer méter.
Életterük egy termékeny völgy, melyet az év nagy részében lehetetlenség megközelíteni. Egy 60 cm széles út vezet hozzájuk, mely kötélhidakkal van tarkítva.
Táplálkozási szokásaikat illetően, húst szinte egyáltalán nem esznek. Fő táplálékforrásaik a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, tejtermékek, melyeket nyersen, főzés nélkül fogyasztanak. Szintetikus táplálékról nem hallottak, nem esznek hántolt rizst, cukrot, sót.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató