Hová tűnt a jóságos E.T.? A gonosz ufók világa

Írta: ,

A cikk témája nem annak a fejtegetése, hogy vannak-e földönkívüliek, vagy sem; hanem az, hogy mennyiben, mikor és hogyan változik Földünk lakóinak hozzáállása ehhez a témához, a világot érintő társadalmi problémák hatására. És bár a sci-fi – ha komolyabban megismerjük –, a végtelen fantáziáról és szórakoztatásról szól, mégis azok a filmek, könyvek lesznek aktuálisan népszerűek, amelyek az emberiség félelmeit tükrözik valamilyen módon.

Korszakok és nézőpontok

Amikor viszonylag stabil az emberek élete, viszonylag biztonságban tudhatják magukat, az E.T. féle, kedves, jóindulatú földönkívüliekről szóló történetek a népszerűbbek.

Ám ha a gazdasági helyzet, a világpolitika nagy általánosságban megrengeti az emberek biztonságérzetét, s valami miatt komoly veszélyben érzik magukat, az olyan idegenekről szóló történetek népszerűbbek, melyekben az emberiség létére törnek.

A hidegháború időszaka és E.T.

A hidegháború időszaka 1947. és 1991.

közé esik. Ekkor szó szerint, riogatták az embereket az idegenekkel.

Az E.T. ennek az időszaknak a végén született, 1982-ben, és azért lett annyira népszerű, mert teljesen más megvilágításba helyezte a más világból idelátogatókat.

E.T. természetszeretete, a biztonságos otthon iránti vágya, az egymás iránti tolerancia olyan tulajdonságok, melyekről az emberi faj nagy része csak ábrándozik. Az emberek többsége nem ilyen békés, nem él békés életet, de vágyik rá.