Hősök a természetben – Állatok, akik megváltoztatták a történelmet

Írta: ,

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a történelem fontos mérföldköveinél a döntés kizárólag az emberek kezében volt. Pedig valójában ez nem mindig alakult így – rengeteg olyan esemény történt a múltban, ami nagyban befolyásolta a jelenünket, és amit kivételes állatoknak köszönhetünk. Íme az elmúlt évszázad legjelentősebb állati cselekedetei!

Dolly, a klónozott birka Kép forrása: buzzfeed.com

1/6 Dolly, a klónozott birka

1996. július 5-én Dolly az egész világ számára bebizonyította, hogy a klónozás emlősök között is lehetséges. A különleges eljárás során három birkára volt szükségük a kutatóknak: az egyik állattól petesejtet vettek, a másiknak pedig lemásolták a DNS-ét, majd egy harmadik birka hordta ki Dollyt.

Miután megszületett, millió kérdés vetődött fel mind orvosi, mind etikai szempontból, a kisállat pedig afféle hírességgé vált. Sajnos élete nem volt túlságosan hosszú, hatévesen ugyanis tüdőbetegségben meghalt, de az általa sikeresnek bizonyult technológiát más állatokon is tesztelték a későbbiekben.

Cher Ami, a háborús postagalamb Kép forrása: wikimedia.org

2/6 Cher Ami, a háborús postagalamb

Az első világháborúban a Cher Ami névre keresztelt madár 12 levelet szállított el a Franciaországban állomásozó hadtestnek, de egyik üzenet sem volt olyan fontos, mint amit 1918. októberében sikerült átadnia.

Ezen a napon ugyanis több mint 500 katona került csapdába az ellenséges vonalak mögött – élelem és lőszer nélkül. Az őrnagy arra a döntésre jutott, hogy postagalambokon keresztül kér segítséget. Az első két madarat azonban lelőtték; Cher Aminak viszont sikerült átjutnia a veszélyes zónán (noha több helyen is meglőtték) és továbbítani az üzenetet, aminek köszönhetően a katonákat megmentették.

David Greybeard, az ügyeskezű csimpánz Kép forrása: janegoodall.org

3/6 David Greybeard, az ügyeskezű csimpánz

Egészen 1960-ig a kutatók úgy vélték, kizárólag az emberek képesek létrehozni tárgyakat, vagy csak szimplán használni őket. November 4-én azonban egy csimpánz, akit David Greybeard névre kereszteltek, felkapott egy vastagabb fűszálat, és annak segítségével próbálta meg elzavarni a termeszeket a termeszdombról. Ez első hallásra nem hangzik olyan különleges dolognak, kutatók azonban először voltak ilyen „akciónak” szemtanúi.

Kicsivel később ez a csimpánz és egy társa megpróbált önállóan készíteni egy horgászbotot úgy, hogy letépkedték egy gallyról a faleveleket. Ennek hatására a kutatók egészen máshogy kezdtek viszonyulni ezekhez az állatokhoz, ugyanis David Greybeard bebizonyította, hogy a csimpánzok is képesek „kreatívan” használni a környezetükben található tárgyakat.

4/6 Elsa, a visszatérő oroszlán

1956-ban egy vadőr és felesége örökbe fogadott egy aprócska oroszlánkölyköt, Elsát. Ezt követően hosszú éveken át saját otthonukban igyekezték megtanítani mindenre, kezdve a vadászattól, egészen a túléléshez szükséges képességek elsajátításáig.

Végül, amikor úgy látták, az állat készen áll a visszatérésre, elengedték a szabadba – ahová meglepő módon be is tudott illeszkedni.

Néhány évvel később Elsa történetéből film készült, aminek köszönhetően egyre több ember számára lett fontos feladat a vadvilág megőrzése.

5/6 Balto, az életmentő husky

1925-ben az alaszkai orvosok szörnyű dilemmában találták magukat. Az ország nyugati partján fekvő Nome városban ugyanis halálos torokgyík járvány terjedt el, az egyetlen ellenszer pedig Seattle-ben volt.

Mivel a borzalmas időjárás miatt repülővel nem tudták átszállítani a gyógyszert, az utolsó mentsvár egy eléggé kétes ötlet volt: kutyaszán csoportok segítségével próbálták meg elhozni az ellenszert a városba. A csapatot egy fekete-fehér szibériai husky, Balto vezette, aki az éjszaka közepén küzdötte át magát a hóviharon, csak hogy teljesítse a küldetését.

Végül sikeresen visszaérkezett a városba a gyógyszerrel együtt, ami rengeteg ember életét mentette meg.

Jim, a gyógyító csodaló Kép forrása: rosemeadowstud.co.uk

6/6 Jim, a gyógyító csodaló

A torokgyík nem csak Alaszkában tombolt a 20-as évek elején, hanem a világ minden pontján felütötte fejét. Ez a betegség nem csak emberekre, hanem állatokra is veszélyes, a halálozási arány pedig rövidesen az egekben volt.

Amikor Jim, egy teljesen átlagos ló is elkapta a betegséget, senki sem számított arra, hogy hamarosan különleges csodának lesznek szemtanúi. Gazdája már éppen készült megszabadítani az állatot a szenvedésétől, amikor Jim hirtelen jobban lett, majd sikerült leküzdenie a torokgyíkot.

Az orvosok azonnal mintát vettek a csodaló szervezetéből, amelynek segítségével rövidesen sikerült kikísérletezniük a gyógymódot a betegségre.