Hősök a természetben – Állatok, akik megváltoztatták a történelmet

Kerekes Vivien
Írta: ,
Hősök a természetben – Állatok, akik megváltoztatták a történelmet

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a történelem fontos mérföldköveinél a döntés kizárólag az emberek kezében volt. Pedig valójában ez nem mindig alakult így – rengeteg olyan esemény történt a múltban, ami nagyban befolyásolta a jelenünket, és amit kivételes állatoknak köszönhetünk. Íme az elmúlt évszázad legjelentősebb állati cselekedetei!

Dolly, a klónozott birka Kép forrása: buzzfeed.com

1996. július 5-én Dolly az egész világ számára bebizonyította, hogy a klónozás emlősök között is lehetséges. A különleges eljárás során három birkára volt szükségük a kutatóknak: az egyik állattól petesejtet vettek, a másiknak pedig lemásolták a DNS-ét, majd egy harmadik birka hordta ki Dollyt.

Miután megszületett, millió kérdés vetődött fel mind orvosi, mind etikai szempontból, a kisállat pedig afféle hírességgé vált. Sajnos élete nem volt túlságosan hosszú, hatévesen ugyanis tüdőbetegségben meghalt, de az általa sikeresnek bizonyult technológiát más állatokon is tesztelték a későbbiekben.

Cher Ami, a háborús postagalamb Kép forrása: wikimedia.org

Az első világháborúban a Cher Ami névre keresztelt madár 12 levelet szállított el a Franciaországban állomásozó hadtestnek, de egyik üzenet sem volt olyan fontos, mint amit 1918. októberében sikerült átadnia.

Ezen a napon ugyanis több mint 500 katona került csapdába az ellenséges vonalak mögött – élelem és lőszer nélkül. Az őrnagy arra a döntésre jutott, hogy postagalambokon keresztül kér segítséget. Az első két madarat azonban lelőtték; Cher Aminak viszont sikerült átjutnia a veszélyes zónán (noha több helyen is meglőtték) és továbbítani az üzenetet, aminek köszönhetően a katonákat megmentették.