3 hős állat, aki megmentette a gazdája életét

Zabolai Margit
Írta: ,

Bizonyított tény, hogy az állatok közelsége csökkenti a stresszt, jó hatással van a szívre és a keringésre, így tényleg nem túlzás, hogy az állatok meghosszabbíthatják az életünket. Ezek a háziállatok viszont tényleg, szó szerint megmentették a gazdáik életét.

A hős dobberman

A Svillcic család 2007-ben egy menhelyről fogadta örökbe Khan, a dobbermant. Néhány nappal később a kutya a család athertoni (Ausztrália) házának udvarában játszott gazdáinak 17 hónapos kislányával, Charlotte-tal, miközben az anyuka figyelte őket. Catherine Svillcic egyszer csak döbbenten vette észre, hogy a kutya morog és vicsorog a gyermek felé, majd egyik pillanatról a másikra a pelenkájánál fogva felkapja és maga mögé hajítja.

A nő azonnal a kislányhoz sietett, és miután meggyőződött róla, hogy nem esett baja, a kutya felé fordította a tekintetét – csak ekkor jött rá, hogy a kislány egy mulga kígyó közelében játszott, ami az egyik legveszélyesebb mérges kígyó. Khan a kislányt maga mögé dobva megmentette, a kutya viszont nem úszta meg a veszélyes kígyómarást. Szerencsére a gyors ellátásnak köszönhetően a dobberman teljesen felépült, a család pedig valószínűleg azóta is hálát ad a sorsnak, amiért magukhoz vették a hős házőrzőt.

Kép forrása: Belchonock/depositphotos.com

A segítséget hívó papagáj

Megan Howard egyik reggel a lakótársa, Samantha Kuusk kétéves kislányára, Hannah-ra vigyázott, amíg a kicsi anyukájának órája volt az egyetemen. Megan elkészítette a kislány kedvenc reggelijét, majd a konyhapultra tette hűlni, és közben rápillantott a kanapén ülő kislányra, aki teljesen elmélyedt a reggeli mesenézésben. Megan úgy gondolta, hogy ez jó alkalom arra, hogy gyorsan kimenjen a fürdőszobába – néhány pillanat múlva azonban éktelen lármát hallott a szoba felől.

Megan papagája, Willie, hangosan csapkodott a szárnyaival, és újra és újra a „Mama!” és a „Baba!” szavakat kiabálta. Ez azért is volt szokatlan, mert bár Willie sok szót ismert, a ház lakói soha korábban – és azóta sem – hallották volna, hogy egymás után használja ezt a kettőt. Megan a hangzavarra visszarohant a szobába, és megdöbbenten látta, hogy Hannah egy széket tolva a konyhapult mellé felmászott a reggelijéért, és félrenyelt egy falatot.

A kislány hangtalanul próbáld levegő után kapkodni, az arca pedig már teljesen kék volt. Megan azonnal alkalmazta rajta a Heimlich fogást, és a torkán akadt falat hamar kirepült, a kislány megnyugodott, a papagáj pedig azonnal elhallgatott. Később, amikor Hannah édesanyja megtudta, mi történt, nem győzött hálát adni Meghannek, szerinte viszont a valódi hős nem ő, hanem Willie, a papagáj – aki hősies viselkedéséért egyébként a Vörös Kereszt Érdemrendjét is megkapta.

Kerry, a bátor ló

Míg egyes háziállatok hűségről és bátorságról tesznek tanúbizonyságot, mások – nos, nem annyira. A tehenek például kimondottan veszélyesek, hiszen évente több embert ölnek meg, mint a cápák. Aki látott már közelről ilyen monstrumot, az pontosan el tudja képzelni, milyen erő van egy ilyen állatban, ha nekiindul. Sajnos ezt egy skót farmer, Fiona Boyd testközelből tapasztalta meg, amikor az állatai mellett dolgozva egy borját túlféltő tehén nekitámadt a nőnek, többször egy oszlophoz nyomta, fellökte, majd még teljes súlyával rá is feküdt.

Könnyen lehet, hogy a nő nem éli túl a támadást, ha a közelben legelésző lova, Kerry nem hallja meg a segélykiáltásait, és nem rohan azonnal a helyszínre. Kerry két lábára emelkedve többször erősen megrúgta a még mindig támadó tehenet, ezzel pedig sikerült legalább annyi időre feltartóztatnia, hogy Fiona az elektromos kerítés alatt átgördülve biztonságba kerüljön, és segítséget tudjon hívni. A nő így végül kisebb sérülésekkel megúszta a támadást, ami sokkal-sokkal rosszabb véget is érhetett volna.

Kép forrása: castenoid/depositphotos.com