Hol vannak ma? A Váratlan utazás egykori szereplői

Göcző Nóra
Írta: ,

Közel harminc éve ismerte meg a világ Avonlea-t, a fantázia szülte, Prince Edward-szigeti kisvárost és lakóinak kalandos életét. A Váratlan utazás (szószerinti fordításban Út Avonlea-ba) 1903 és 1912 között játszódik, s a kezdeti, főleg gyermeki csínytevéseket, vidámságokat bemutató kanadai filmsorozat a hetedik évad végére korhű „családregénnyé” formálódik.

Teszi ezt úgy, hogy szinte minden karakter, minden szereplő fokozatosan a néző közeli ismerősévé kezd válni. A megejtő naivsággal megáldott Olivia, a hiperérzékenységét a vaskalapos tanárnő jelmezébe bújtató Hetty King és az életet még csak felfedező, de közben egymást óvó gyerekhad, élükön a nagyvárosból érkező, cserfes Sarah Stanley-vel.

Mindannyian egyszerre a mi hétköznapjaink és egyben egy letűnt korszak megtestesítői. Nálunk a kilencvenes években kezdték vetíteni a Váratlan utazást, de máig felbukkannak némely televízió csatornán a bakancsos, fodros szoknyás lányok, a lovas szekerek és a néha drámai, máskor komikus King család történetei.

Sarah Stanley Kép forrása: fanpop.com

A sorozat főszereplője Sarah Polley, aki Montreálból költözött vidéki rokonaihoz. Kezdetben csak átmeneti megoldás volt, majd kiderült, hogy határozatlan ideig marad nagynénjénél, Hetty néninél.

A főszereplőt Sarah Polley játszotta, akinek édesanyja abban az évben hunyt el rákban, amikor a Váratlan utazást forgatni kezdték.

Csak évekkel később, felnőttként tudta meg, hogy vér szerinti édesapja nem az őt és négy testvérét felnevelő brit Michael Polley, hanem Harry Gulkin filmproducer, akivel édesanyja titkos szerelmi viszonyt folytatott.

Az ateista nézeteket valló színész-rendezőt 2006-ban Oscar-díjra jelölték az Egyre távolabb című film forgatókönyvéért.

A kritikusok szerint rendkívül kifejező arcjátéka miatt akár szavak nélkül is képes hitelesen eljátszani bármit. Sarah Polley Torontóban él férjével, lányaik öt és három évesek.

Hetty King Kép forrása: thestar.com

Sarah Polley-nak volt kitől tanulnia a mesterséget. Nem véletlen, hogy extrém kifejező arcjátékára lehet a legbüszkébb, ahogy tehette azt a Hettyt alakító Jackie Burrough színésznő is.

A kilencéves korában családjával együtt Angliából Kanadába emigráló színésznő viszonylag későn kezdte a szakmát, de szinte azonnal elnyerte a legjobb kanadai színésznő díját (1966.) Kevés munkát vállalt, ám azok a szerepek, melyekre igent mondott, emlékezetessé tették, már csak karakteres arcvonásai miatt is.

2010-ben, otthonában hunyt el gyomorrák miatt. Egy lánya született 1967-ben, Zoé Yanovsky.