10 helyesírási hiba, amit nagyon sokan elkövetnek - Te helyesen írod?

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:

Most, hogy már ritkán írunk kézzel, és minden leírt szó után jelez a helyesírás-ellenőrző a számítógépen, talán kevésbé foglalkoztat, hogy magunktól is helyesen írjunk. Mégis, vannak helyzetek, amikor nem árt, ha a legelemibb helyesírási szabályokkal tisztában vagyunk.

Ünnepek

Jó, ha tudod, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint az ünnepek neveit kis kezdőbetűvel írjuk, azaz „Kellemes karácsonyt!” vagy „Kellemes húsvéti ünnepeket!” kívánunk, és „Boldog újévet!”.

Mond és mondd

A -d végződésű igék felszólító módban két „d”-vel írandók helyesen, tehát ami kijelentő módban úgy hangzik, hogy „Üzenetet küld.”, vagy „Mesét mond.”, az felszólító módban már így néz ki: „Küldd el az üzenetet!”, vagy „Mondd el a mesét!” stb.

Hagyj és higgy

A két felszólító mód esetén más a szótő. A „hagyj” esetén „hagy” a szótő, ebből lesz a hagyd, hagyj, hagyja, hagyjátok alak. „Higgy” esetén „hisz” a szótő, így ebből lesz a hidd, higgy, higgyétek alak.

10 helyesírási baki, amit nagyon sokan elkövetnek - Te helyesen írod? Kép forrása: Vadymvdrobot/depositphotos.com

Hagy használata a hadd helyett

A beszélt nyelvben – manapság még választékos helyzetekben is – teljesen általános a „hagy” alak, de írásban a „hadd” forma a helyes, pl. „Hadd lássam!”, nem pedig „Hagy lássam!”.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!