4 helyesírási hiba, amit a legtöbben elkövetnek

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
4 helyesírási hiba, amit a legtöbben elkövetnek

Kép forrása: unsplash

A helyesírás régóta vitatott téma. Valakinek érzéke van hozzá, míg valakinek sok-sok olvasás és tanulás hatására javul a helyesírása. Persze, a számítógépes helyesírás-ellenőrző programok korában felmerül a kérdés, hogy fontos-e egyáltalán. Mindenesetre mutatunk néhány tipikus hibát, amelyet nagyon sokan elvétenek. Te köztük vagy?

1. Muszáj vagy muszály?

Nagyon gyakran használjuk ezt az igénket írásban és szóban egyaránt, és talán nem túlzás állítani, hogy többször látjuk helytelenül leírva, mint helyesen, de az legalábbis biztosan igaz, hogy nagyon sokan elrontják. Ezt az eleve kissé furcsa hangzású igét a német muss sein alakból vettük át, melynek jelentése: lennie kell. Aki nem tud németül, azok kedvéért leírjuk, hogy a fenti alak valahogy így hangzik: musz zájn.

Ebből már egyértelmű lehet, hogy bizony nem az ly-os alak a helyes, a kettős betű egyébként is jellemzően a korábbi szavainkban fordul elő. A muszáj írását valószínűleg azért is ronthatják el olyan sokan, mert csupán egy betű a különbség közte és a hajótípus, azaz az uszály között, ami valóban ly-nal helyes.

2. Ha igazán intelligens vagy, hány l-lel írod le a szót?

Bár mint ahogy a bevezetőben is céloztunk rá, a helyesírás és az intelligencia nem feltétlen állnak szoros összefüggésben egymással, hiszen előbbi egy alapvetően tanult dolog, utóbbi inkább egy adottság. Persze, az elmondható, hogy az intelligens emberekben általában felmerül az igény arra, hogy helyesen írjanak, vagy legalábbis nyitottak legyenek egy-egy helyesírása probléma megvitatására.

Az a jelenség pedig különösen érdekes, amikor egy magát kiemelkedően okosnak gondoló valaki egy fórumon vagy kommentben a másik intelligenciáját kéri számon, de úgy, hogy magát a szót nem képes hibátlanul, vagyis két l-lel leírni - pedig csak meg kellene jegyezni.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!