2 hazai szellemkastély, borzongató történettel

Zabolai Margit
Írta: ,
2 hazai szellemkastély, borzongató történettel

Kép forrása: instagram.com

Gyilkosságok, titkos tömlöcök és elátkozott falak: a horrorfilmekbe illő helyszínekért nem kell messzire utazni, itthon is vannak egykor szebb napokat látott épületek, melyek ma már nem csak lepusztult külsejükkel tűnnek rémisztőnek, de a hozzájuk köthető tragikus történetek miatt is.

Festetics-Batthyány kastély, Egyed

A kastély helyén eredetileg egy 18. században épült kastély állt, amit aztán az új tulajdonos, Stern Artúr 1882-ben lebontatott, és a helyében egy teljesen új épületet húzott fel, neogótikus stílusban, ami a kor divatjának megfelelő volt. Akkor persze még nem sejthette, hogy a pazar, bástyaszerű sarkokkal díszített, U-alakú épület végzetének helyszíne lesz: 1924. október 7-én, kedden reggel a szobalány a kastélyt járva ébresztette az ott lakókat.

Amikor a kastély idős urának, Stern Artúrnak a lakosztályához ért, észrevette, hogy az ajtó nyitva áll, pedig ő azt az éjjel zárva hagyta. Miután a kopogásra nem érkezett válasz, a szobalány belépett a hálóba, és kinyitotta a spalettákat.

A reggeli fényben borzalmas látvány tárult elé: az öreg gróf holtan feküdt a földön, nyaka körül lepedőből sodort hurok volt, aminek a másik vége a fürdőszobai mosdóállványhoz volt kötve.

A szobalány sikolyára gyorsan összegyűlt a ház népe, a halottat az ágyra fektették, majd a szintén kastélyban élő lánya jutalmat ígért a szolgálóknak, ha diszkréten kezelik az esetet – később ugyanezt kérte a kastélyba érkező orvostól is, végig azt sugallva, hogy az utóbbi években visszavonultan élő, egyetlen fiát a világháborúban elvesztő idős férfi minden bizonnyal öngyilkos lett.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Horváth Gábor (@hagibal) által megosztott bejegyzés,

Csakhogy ez nem volt igaz: a későbbi nyomozás és a tárgyalás során bebizonyosodott, hogy Stern Artúrt veje, Froreich Ernő fojtotta meg, miután az öreg nemet mondott arra, hogy több pénzt adjon nekik. A gyilkosság után Froreich egyből a feleségéhez ment, beismerte neki tettét és azt mondta, mindent csak érte követett el, hiszen szerette volna, ha jobb életet él, mint amit a szerintük zsugori öreg úr biztosított nekik. Az asszony – érthetetlen módon – azonnal megbocsájtott neki, Froreich Ernő pedig apósa halála után azonnal átvette a birtok igazgatását, amit azonban nem élvezhetett sokáig, hiszen már másnap gyanúsított lett, hamarosan pedig le is tartóztatták és el is ítélték.

Ha pedig mindez nem lenne önmagában is elég szomorú, a kastély múltja még egy sötét titkot őriz: birtokán állt ugyanis a híres-hírhedt kútbörtön, egy többcellás föld alatti téglaépítmény, amelyet a második világháborúig használt az uradalom, igaz, ekkor már gyümölcsök tárolására, pinceként – de biztos, hogy sok emberi szenvedés helyszíne volt korábban ez a létesítmény.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?