Hátborzongató legendák boszorkányokról – Te hiszel a létezésükben?

Kerekes Vivien
Írta: ,

Horrorfilmekben, gyermeki mesékben és tévésorozatokban is népszerű szereplők a boszorkányok. Van, hogy hegyes orrú, rút gonosztevőként jelennek meg, máskor pedig gyönyörű varázslóként mentik meg a világot a démonoktól. Akárhogy is, a boszorkányokról szóló legendák már több száz éve keringenek a levegőben, megválaszolatlanul hagyva a kérdést: vajon csak szóbeszéd, vagy tényleg léteztek mágikus képességekkel rendelkező emberek? Most összegyűjtöttünk néhány érdekességet, ami egy kicsit közelebb vihet a rejtély megoldásához.

Boszorkányüldözés a középkorban Kép forrása: oldskull.net

Valójában a középkori keresztények szerint boszorkányok maximum a mesékben léteztek, és épp ezért nem is hitték, hogy az átkok és egyéb bájitalok bármiféle veszélybe sodorhatnák őket.

Hosszú évek és még több vallási vita miatt azonban az emberek ellentmondtak a jól megszokott keresztény felfogásnak és kijelentették, hogy a boszorkányság egyenlő az istenkáromlással és az eretnekséggel. Ez vezetett el ahhoz, hogy 1484-ben VIII. Ince Pápa engedélyt adott a boszorkányüldözésre, azonban ez sokkal szerteágazóbb volt, mint azt elsőre gondolnád.

Az üldözők szembeszálltak a zsidó vagy muszlim származású emberekkel, sőt, szinte bármilyen csoporttal, amit az egyház eretnekként tartott számon. 

Bájitalok és trükkös hozzávalók Kép forrása: jerry8448.deviantart.com

Szintén elterjedt legenda, hogy az ősi boszorkányok mindenféle rejtélyes, sőt, olykor rémisztő hozzávalókból készítettek bájitalokat és mérgeket.

A "macskafarok" és "madárláb" valójában viszont közel sem azt jelenti, mint ami először megfordult a fejedben.

A farmerek ugyanis gyakran álltak elő a korábbiakhoz hasonlóan különös álnevekkel, amikor belekevertek egy-egy gyógynövényt a forrásban lévő főzetekbe.

Erre azért volt szükségük, hogy mindenki elől titokban tudják tartani, valójában milyen receptből készültek ezek a bájitalok; így senki sem tudta ellopni az ötleteiket.

Ezek pedig sokszor egészen ártalmatlan keverékek voltak, például álmatlanság vagy valamiféle zavaró megbetegedés ellen.