Hátborzongató legendák boszorkányokról – Te hiszel a létezésükben?

Írta: ,

Horrorfilmekben, gyermeki mesékben és tévésorozatokban is népszerű szereplők a boszorkányok. Van, hogy hegyes orrú, rút gonosztevőként jelennek meg, máskor pedig gyönyörű varázslóként mentik meg a világot a démonoktól. Akárhogy is, a boszorkányokról szóló legendák már több száz éve keringenek a levegőben, megválaszolatlanul hagyva a kérdést: vajon csak szóbeszéd, vagy tényleg léteztek mágikus képességekkel rendelkező emberek? Most összegyűjtöttünk néhány érdekességet, ami egy kicsit közelebb vihet a rejtély megoldásához.

Boszorkányüldözés a középkorban Kép forrása: oldskull.net

1/5 Boszorkányüldözés a középkorban

Valójában a középkori keresztények szerint boszorkányok maximum a mesékben léteztek, és épp ezért nem is hitték, hogy az átkok és egyéb bájitalok bármiféle veszélybe sodorhatnák őket.

Hosszú évek és még több vallási vita miatt azonban az emberek ellentmondtak a jól megszokott keresztény felfogásnak és kijelentették, hogy a boszorkányság egyenlő az istenkáromlással és az eretnekséggel. Ez vezetett el ahhoz, hogy 1484-ben VIII. Ince Pápa engedélyt adott a boszorkányüldözésre, azonban ez sokkal szerteágazóbb volt, mint azt elsőre gondolnád.

Az üldözők szembeszálltak a zsidó vagy muszlim származású emberekkel, sőt, szinte bármilyen csoporttal, amit az egyház eretnekként tartott számon. 

Bájitalok és trükkös hozzávalók Kép forrása: jerry8448.deviantart.com

2/5 Bájitalok és trükkös hozzávalók

Szintén elterjedt legenda, hogy az ősi boszorkányok mindenféle rejtélyes, sőt, olykor rémisztő hozzávalókból készítettek bájitalokat és mérgeket.

A "macskafarok" és "madárláb" valójában viszont közel sem azt jelenti, mint ami először megfordult a fejedben.

A farmerek ugyanis gyakran álltak elő a korábbiakhoz hasonlóan különös álnevekkel, amikor belekevertek egy-egy gyógynövényt a forrásban lévő főzetekbe.

Erre azért volt szükségük, hogy mindenki elől titokban tudják tartani, valójában milyen receptből készültek ezek a bájitalok; így senki sem tudta ellopni az ötleteiket.

Ezek pedig sokszor egészen ártalmatlan keverékek voltak, például álmatlanság vagy valamiféle zavaró megbetegedés ellen.

A salemi boszorkányperek Kép forrása: artrenewal.org

3/5 A salemi boszorkányperek

A szóbeszédek szerint Salemben,  1692-ben, egyszer csak furcsa jelenségre figyeltek fel a lakók: néhány lány kiszámíthatatlanul kezdett viselkedni, őrjöngtek és szinte nem is emberi nyelven beszéltek. Az orvosok nem találtak semmiféle pszichológiai magyarázatot, így természetfeletti okokat sejtettek a háttérben.

A dolog egészen odáig fajult, míg a lányok beismerték: három városbeli nő (egy koldus, egy rabszolganő és egy jómódú hölgy) rontást küldött rájuk.

A város rögtön elítélte a vádlottakat, és ezzel kezdetét vette a salemi boszorkányper, ami hatalmas méreteket öltött. Az emberek sorra kezdték el megvádolni társaikat: sokszor gyermekeket is, de volt, hogy csak személyes problémáikat akarták megtorolni ezzel.

Felmerült egy teória is a hatalmas tömeghisztériára: egyesek szerint a város gabonáját megtámadta egy baktérium, ami hallucinációkat okozott – elhitetve az emberekkel, hogy épp boszorkányság szemtanújává váltak.

Ami csak mítosz Kép forrása: artstation.com

4/5 Ami csak mítosz

Biztosan te is hallottad már azt a legendát, miszerint évszázadokkal ezelőtt a boszorkányokat máglyán égették el. Valójában viszont ennek nagy része csak szóbeszéd, ugyanis ez meglehetősen ritka jelenség volt.

Elég nagy erőfeszítést igényelt ugyanis, hogy összehordják a fát és felépítsék a máglyát, ráadásul értelmetlennek tartották hosszú órák munkáját néhány perc alatt felégetni, miközben az akasztáshoz használt kötél újrahasznosítható volt.

Épp ezért a legtöbb embert ezzel a módszerrel végezték ki. 10 hónap alatt Salemben összesen 165 embert vádoltak meg boszorkánysággal; ebből 31 került börtönbe, 18 nőt és 1 férfit pedig halálra ítéltek. Viszont egyiküket sem égették el máglyán, a lányokat felakasztották, a férfit pedig megkövezték, mert nem volt hajlandó beismerni, hogy természetfeletti mágiákat használt.

A maine-i boszorkány átka Kép forrása: tristanelwell.com

5/5 A maine-i boszorkány átka

A salem-i történeten kívül persze rengeteg más sztori is kering a világban boszorkányok átkairól; az egyik legkülönösebb egy amerikai kisvárosból származik.

Jonathan Buck veteránként éldegélt Maine-ben, a háztartást pedig egy Ida nevű cseléd végezte helyette. A napok eseménytelenül teltek, kora miatt azonban a nő egyre nehezebben tudta elvégezni a munkákat. A férfi ekkor ismerkedett meg egy fiatal cseléddel, és úgy döntött, megszabadul Idától; méghozzá úgy, hogy megvádolja boszorkánysággal.

Az emberek hittek a férfinek, így a cselédasszonyt bűnösnek találták, és halálra ítélték; ő pedig megátkozta Jonathant, és megígérte, hogy táncolni fog majd a sírján. Évekkel később úgy tűnt, az átok valóban beigazolódott. Nem sokkal a férfi temetése után egy lábnyom jelent meg a síron, és hiába próbálták eltüntetni vagy lecserélni a burkolatot, azóta is folyton megjelenik – aminek következtében rengeteg turista fordul meg a temetőben.