20 hatalmas különbség a női és a férfi agy között – A tudomány alapján

Schuster Borka
Írta: ,

Minden ember más és más, férfi és férfi, nő és nő között is rengeteg a különbség, ami a személyiségből, neveltetésből és számos más, egyelőre általunk nem teljesen ismert okból adódik. Ugyanakkor a tudomány szerint van néhány olyan különbség a férfi és a női agy között, ami a legtöbb esetben – kisebb vagy nagyobb mértékben – igaz, és még ha nem is kell ezekből messzemenő következtetéseket levonni, mindenképpen érdekes információk.

1. A férfiak és a nők más-más agyterületeket aktiválnak, miközben ugyanazokat a feladatokat oldják meg.

2. A nők agyának térfogata átlagosan 10%-kal kisebb, mint a férfiaké, ám ez nem jelent semmi különösebbet, mint például az, hogy a nőknek általában a lábmérete is kisebb a férfiakénál. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem az agy méretén múlik az intelligencia.

3. Az idő előrehaladtával az agy zsugorodik, a férfiaké pedig gyorsabb ütemben teszi ezt, mint a nőké.

4. A nők képesek egyszerre több feladat elvégzésére, miközben a férfiakat zavarja, ha egyszerre több területre is kell koncentrálniuk. A tudósok szerint ez az agy szürke- és fehérállományának összetétele miatt van: a nők agyában több a fehér anyag, míg a férfiakéban több a szürke.

5. Ugyanennek köszönhető, hogy a férfiak bizonyos információkat gyorsabban dolgoznak fel, így gyorsabb lehet a reakcióidejük.

6. A nők agya hajlamosabb a részletek megjegyzésére, míg a férfiak inkább a dolgok lényegét tartják észben.

7. Amikor eltévednek, a férfiak jellemzőbben az irányokra és a megtett távolságokra, míg a nők az útközben elhagyott referenciapontokra fognak emlékezni.

8. Ugyanígy, vezetés közben a férfiak nagyobb valószínűséggel fognak emlékezni a távolság mértékére (számban, kilométerben), a nő pedig inkább az út melletti közlekedési táblákra.

9. Igen, igaz: a férfiak többször gondolnak a szexre. Egy vizsgálat szerint egy hét leforgása alatt a férfiaknak átlagosan 18,9 szexszel kapcsolatos gondolatuk volt, míg a nőknek 9,9.

10. A férfiak általában jobban értik az egzakt tudományokat, míg a nők jobbak a szociális tudományok megértésében és átlátásában.

11. A nők és a férfiak különbözően reagálnak az éles és irritáló hangokra.

12. A nők beszédesebbek lehetnek, ami az agyban található öröm-központnak köszönhető: a beszélgetés általában több örömet okoz a nőknek, akik így általában szociálisabbak is.

13. 20 másodpercnyi ölelés képes boldogsághormonokat felszabadítani a női agyban.

20 hatalmas különbség a férfi és a női agy között

Forrás: R2Studio/depositphotos.com

14. A nők és a férfiak másként értelmezhetik a humort: míg a férfiak számára fontosabb a történet vidám végkifejlete, addig a nők általában lényegesebbnek találják a humor finomságait, például a nyelvi megformálást.

15. A nők jellemzően inkább szociálisabbak, míg a férfiak agresszívan kompetitívek lehetnek. Ezért van, hogy a férfiak gyakrabban keverednek verekedésbe, a nők pedig könnyebben zokon veszik, ha egy férfi nem szeretne mély beszélgetést folytatni velük.

16. A nők füle jobb a férfiakénál, ezért van, hogy bizonyos intonációbeli különbségeket is észrevesznek, amiket a férfiak nem. A tapintás útján történő észlelésben is a nők nyernek – ezeknek evolúciós oka is lehet, például abban segíthette a nőket, hogy az éjszaka sötétben is meghallják és megtalálják a síró gyermeket.

17. A nőknek általában fejlettebb a szervezési készsége.

18. Ha egy férfi meglát egy labdát az úton, nagyobb valószínűséggel fog belerúgni, míg egy nő valószínűbb, hogy felveszi.

19. A nők agyának általában magasabb a hőmérséklete, mert több glükózt „égetnek” el.

20. A férfiak inkább a mondatok logikai szerkezete alapján érzelmezik, amit hallanak, míg a nők több érzelmet feltételeznek a kommunikációs fordulók során, ezért fogékonyabbak a rejtett üzenetekre.