5 hasznos matek-trükk, amit nem tanítanak meg az iskolában

Zabolai Margit
Írta: ,
5 hasznos matek-trükk, amit nem tanítanak meg az iskolában

Van, akinek a matematika ma is csak rémálmaiban jelenik meg, mások, akik szerencsések voltak és jó tanárt fogtak ki, felfedezhették, hogy a számok és a logika világa micsoda szellemi kielégüléseket takar. Az alábbi trükköket azonban biztosan neked sem tanították meg az iskolában – pedig kellett volna.

Szorozz az ujjaiddal!

Oké, a szorzótáblát meg kellett tanulnunk, de van az úgy, hogy egy váratlan helyzetben elbizonytalanodik az ember. 

A 6, a 7, a 8 és a 9 szorzatait azonban könnyen kiszámolhatod a kezeiden: tartsd magad elé a két tenyeredet, és az ujjaidat ott válaszd el, ahol a két szám 5 fölötti részét mutatnád.

Ha például 7-et és 8-at szeretnél összeszorozni, az egyik kezeden az alsó kettő, a másikon az alsó három ujjad kerül egy csoportba. 

A kimaradó ujjakat (2 és 3) szorozd össze, az alsó csoportba tartozó ujjakat (összesen 5) pedig szorozd meg tízzel, majd az eredményt add össze: 6+50=56, 7 és 8 szorzata pedig valóban 56-ot ad ki.

Nyugodtan próbáld ki a többi számmal is!

 

 

 

 

9 szorzatai

A 9 szorzatainak kiszámításához egyébként még a kezeidre sincs szükség: ha ezt a kis táblázatot egyszer átnézed és megérted, bármikor fejből is rögtön rávágod az eredményt a kérdésre.

Persze lehet, hogy a 9 szorzása egyébként sem a legbonyolultabb matematikai művelet, de ahogyan már mondtuk, vannak élethelyzetek, amikor zavarba jön az ember a legegyszerűbb fejszámolási mutatványtól is, ha pedig a gyerkőc esetleg most tanulja a szorzótáblát, még a falra is érdemes kirakni ezt a képet, hogy megkönnyítsd kicsit a dolgát.

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra