Három híres összeesküvés-elmélet: az egyik sajnos igaznak bizonyult

Göcző Nóra
Írta: ,

Az összeesküvés-elméletek, másnéven konspirációs teóriák vagy konteók sokban hasonlítanak a régi mondákhoz, mítoszokhoz. Elsődleges céljünk nem a megfélemlítés, noha ez is elengedhetetlen momentum, sokkal inkább magyarázatkeresés, egy sokakat érdeklő titok felderítése. Mindenki ismeri azt a különös bizsergető érzést, amikor azt gondoljuk, hogy átlátunk a hazugságok hálóján, s minket nem lehet becsapni, mert mi tudjuk az igazságot. Az igazán ütős összeesküvés-elmélethez kell egy kis okkultizmus, egy kevéske spirituális szemlélet, szinte észrevétlen mennyiségű paranoia és egy közismert (lehetőleg világszerte ismert) téma.

Jacko él

A Michael Jacksonnal kapcsolatos legmerészebb összeesküvés-elmélet a világsztár 2009. június 25-i halála utáni napon indult útjára.

A pop királyának elvesztése sok rajongó számára jelentett komoly megrázkódtatást, emiatt sorra gyűjtötték össze azokat a ténymegállapításokat, melyek igazolják, hogy – szerintük – Jacko halála csupán egy jól megrendezett színjáték volt.

Az ezen a vonalon érvelők szerint a hangfelvételekben keresendők a legegyértelműbb bizonyítékok. Az egyiken például Dr. Conrad Murrey, Jackson orvosa azt mondja a 911-es diszpécsernek, hogy „…itt fekszik az ágyon, már szívmasszázzsal is próbálkoztam, de úgy látom, sikertelenül.”

Orvosnak sem kell lenni, akinek van bármilyen egészségügyi vizsgája, jól tudja, hogy szívmasszázst nem lehet egy puha, rugós ágyon elvégezni, ehhez egy asztalra vagy a padlóra kell fektetni a beteget. A felvételen az is elhangzik, hogy a diszpécser, miután kiküldte a mentőt, arra kéri az orvost, hogy ha további segítségre van szüksége, hívja ismét. Valójában a segélyhívások legfontosabb írott alapszabálya, hogy vonalat soha nem bontunk, amíg a mentő meg nem érkezik a helyszínre.

További furcsaságokat vélnek felfedezni egyesek abban, hogy a mentőautó vezetője elindulás előtt össze-vissza tolat, késve kapcsolja be a szirénát, s ahelyett, hogy a megkülönböző jelzést használva behajtana egy egyirányú utcába, kerül közel egy kilométert a kórházig.

Továbbá egy fotó is készült a hordágyon fekvő énekesről, amit az a „véletlenül éppen Jackonál tartózkodó” paparazzi készített (aki nem mellesleg a sztár jóbarátja volt).

Gyakran felemlegetik a kételkedők azt is, amikor 1980-ban Michael Jackson egy hasonmás viaszbábút tett egy beszervezett rohammentőbe és a függönyök mögül figyelte, ahogy az újságírók fotózzák a szirénázva távozó autót.

Nos, ha ez valóban így van és egy jól megtervezett drámáról van szó, akkor adódik a kérdés: hol volt az elmúlt nyolc évben a világsztár? A kételkedőknek erre is van válaszuk. Szerintük gondtalanul él egy saját maga által létrehozott luxusszigeten.

A súlyos anyagi válságban lévő Jackson számára ugyanis leginkább anyagilag érte meg „meghalni”. Halála óta annyi pénzt termelt hírnevével, jogdíjaiból, befektetéseiből, amennyit az azt megelőző 35 évben összesen.

A rák, mint elszabadult biológiai fegyver

A népesség folyamatos szaporodása, a fenntarthatatlan fejlődés és a gyógyszerlobbiban rejlő elképesztő anyagi haszon áll a rák-konteó hátterében. Legalábbis ez az, amit az elmélet hívei a leginkább hangoztatnak.

Sokan vannak, akik úgy vélik, a halálos betegség nem más, mint egy mesterségesen létrehozott genetikai mutáció (kóros sejtburjánzás), melyet eredetileg laboratóriumi körülmények között fejlesztettek ki, de felelőtlenségből vagy épp ellenkezőleg: szándékosan valaki vagy valakik kijuttatták onnan.

Ellenszerének megtalálása egyelőre lehetetlennek bizonyul.

Bár vannak komoly próbálkozások, valójában az élthosszig tartó kezelés és gyógyszervásárlás az igazi eredmény, amit eddig sikerült felmutatni – legalábbis az összeesküvés-elméletek kedvelői szerint.