Három helyesírási hiba, amiért analfabétának fognak titulálni téged

Kovács Andrea
Írta: ,

Vannak jobb és vannak gyengébb helyesírók, de olyan talán nincs, hogy valaki soha ne kövessen el egy-egy kisebb hibát, amikor szöveget ír vagy gépel. A lényeg természetesen a tartalom, de ettől még igaz, hogy ha az alábbi bakikat elköveti valaki, eléggé megnehezíti az olvasóközönségének, hogy komolyan vegyék a mondanivalóját.

Lik vagy lájk?

Amíg csak annyit kell írni, hogy like, a legtöbbeknek nincs is gondja, de mi történik, ha például felszólító módba akarod tenni az idegen eredetű szót? Ebben az esetben már egészen kreatív megoldásokkal lehet találkozni: likold, likeold, like old… De mi a helyes megoldás? Az első biztos nem, ezt éppen úgy kellene kiejteni, ahogyan írva van, a másik kettő már kicsit közelebb jár az igazsághoz, de még mindig nem jók. Mivel a „like” szó utolsó kiejtett hangja a „k”, leírva viszont az utolsó betű az „e”, ezért a helyesírási szabályzat szerint kötőjelet kell használni, a ragot és toldalékot pedig az utolsó kiejtett hanghoz kell igazítani, tehát például like-old, like-kal, like-ok.

A jó hír viszont azt, hogy van ennél egy egyszerűbb megoldás is: a magyar helyesírás lehetővé teszi, hogy az idegen eredetű, de a mindennapi nyelvhasználatba már beépült szavakat „magyarosan”, azaz kiejtés szerint írjuk le.

Így lett az évek során a „neylon”-ból nejlon, vagy a „cappucino”-ból kapucsínó. Ennek megfelelően a „like” is minden további nélkül írható „lájk”-ként, így pedig már a ragozása, toldalékolása sem különbözik semmiben a többi magyar szóétól.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató