Hány éves korunktól kezdjük felnőttnek érezni magunkat?

Írta: ,

Érezted már úgy valaha, hogy legbelül még mindig egy kisgyerek vagy, aki hirtelen megérkezett a felnőttkor küszöbére? Nos, úgy tűnik, ezzel nem vagy egyedül. Egy friss kutatás során szakértők megállapították, hány évesen érzik magukat a fiatalok először felelősségteljes felnőttnek, és milyen különös tényezők befolyásolják ezt. Ha te is kíváncsi vagy, hányadik születésnapod után éred el ezt a mérföldkövet, és meddig élvezheted 24 órában a gyermeki éned társaságát, most kiderítheted.

Születésnap extra ajándékkal Kép forrása: onefabday.com

1/5 Születésnap extra ajándékkal

Nagy-Britanniában a napokban tettek közzé egy felmérést, amelynek segítségével kutatók arra próbálták megtalálni a választ, vajon mikor érzik magukat az emberek először felnőttnek.

A vizsgálat során 2000 brit fiatalt kérdeztek meg (akik már megünnepelték legalább a 18. születésnapjukat), körülbelül hány évesen kezdtek búcsút venni gyermeki énjüktől.

Most pedig fény derült az eredményekre: a többség átlagosan 29 éves korában érezte úgy, hogy teljes mértékben felnőtté vált – ebben pedig kiemelkedő szerepet játszottak bizonyos mérföldkövek.

A legfontosabb mérföldkövek Kép forrása: weddingpartyapp.com

2/5 A legfontosabb mérföldkövek

A felmérés során egy dolog biztosan kiderült: nem is igazán a betöltött évek száma, hanem a különböző mérföldkövek számítanak igazán.

Ez pedig azt jelenti, hogy az emberek többsége akkor kezdi felnőttnek érezni magát, ha már van saját lakása, megházasodott, és kisgyermeke is született.

A három leggyakoribb mérföldkövön kívül viszont akad még néhány fontos tényező: a fiatalok 29%-a szerint a nyugdíj-megtakarítás, 21%-uk szerint egy saját életbiztosítás, míg 17%-uk szerint egy közös bankszámla a szerelmükkel is sokat számít a felnőttkor "elérésében".

Mitől érzed magad gyereknek? Kép forrása: runningonhappiness.com

3/5 Mitől érzed magad gyereknek?

Összességében tehát a felmérésből kiderült, hogy teljesen mindegy, hány éves vagy; amíg nem zuhan a nyakadba a felnőttkorral járó felelősség, nem is igazán érzed magad felnőttnek.

A kutatás során viszont arra is fény derült, hogy akadnak bizonyos tényezők, amik miatt sokkal hosszabb ideig érezheted magad gyermeknek.

A leggyakoribb okok közé az anyagi támogatás a szülők részéről és a velük való együttélés tartozik, de sokan a számítógépes játékok (36%), a mesefilmek (30%) és a fiatalabb példaképek (20%) miatt nem tudnak lélekben igazán felnőtté válni.

Világméretű átalakulás Kép forrása: books.allwomenstalk.com

4/5 Világméretű átalakulás

Ez pedig csak még inkább alátámasztja azt, amit a szociológusok már hosszú ideje követnek figyelemmel.

Az elmúlt 20 év egyik legfeltűnőbb társadalmi változása, hogy a fiatalok egyre később lépnek át a felnőttkor küszöbén.

Sokkal tovább laknak otthon a szülők támogatása mellett, később mondják ki a boldogító igent, és – míg korábban a húszas éveik elején vállaltak gyermekeket a párok – ma már ez inkább a vége felé tolódott.

Ez pedig részben azért alakult így, mert a fiatalabb korosztály egyre hosszabb ideig tanul, amiből kifolyólag később tesznek szert anyagi függetlenségre.

Pozitív vagy negatív változás? Kép forrása: tumblr, thrivingtwenties

5/5 Pozitív vagy negatív változás?

De biztos, hogy ez olyan rossz dolog? Kutatók szerint akár számos pozitív hatása is lehet ennek a késői felnőttkornak.

Felmérések bizonyították, hogy ezáltal a fiatalok bátrabban vágnak bele az újdonságokba, aminek köszönhetően több készséget zsebelhetnek be maguknak.

Ráadásul a serdülőkor alatt a tapasztalatok sokkal erősebben befolyásolják az agyi működést, mint a későbbiekben, így könnyen előfordulhat, hogy kreatívabbá válnak majd.

Úgyhogy amikor legközelebb üldögélsz a munkahelyeden azzal az érzéssel, hogy valójában csak egy gyermek vagy felnőtt ruhákban, jusson eszedbe, hogy a világon millió társad jár még pontosan ugyanebben a cipőben.