Hány éves korunktól kezdjük felnőttnek érezni magunkat?

Kerekes Vivien
Írta: ,

Érezted már úgy valaha, hogy legbelül még mindig egy kisgyerek vagy, aki hirtelen megérkezett a felnőttkor küszöbére? Nos, úgy tűnik, ezzel nem vagy egyedül. Egy friss kutatás során szakértők megállapították, hány évesen érzik magukat a fiatalok először felelősségteljes felnőttnek, és milyen különös tényezők befolyásolják ezt. Ha te is kíváncsi vagy, hányadik születésnapod után éred el ezt a mérföldkövet, és meddig élvezheted 24 órában a gyermeki éned társaságát, most kiderítheted.

Születésnap extra ajándékkal Kép forrása: onefabday.com

Nagy-Britanniában a napokban tettek közzé egy felmérést, amelynek segítségével kutatók arra próbálták megtalálni a választ, vajon mikor érzik magukat az emberek először felnőttnek.

A vizsgálat során 2000 brit fiatalt kérdeztek meg (akik már megünnepelték legalább a 18. születésnapjukat), körülbelül hány évesen kezdtek búcsút venni gyermeki énjüktől.

Most pedig fény derült az eredményekre: a többség átlagosan 29 éves korában érezte úgy, hogy teljes mértékben felnőtté vált – ebben pedig kiemelkedő szerepet játszottak bizonyos mérföldkövek.

A legfontosabb mérföldkövek Kép forrása: weddingpartyapp.com

A felmérés során egy dolog biztosan kiderült: nem is igazán a betöltött évek száma, hanem a különböző mérföldkövek számítanak igazán.

Ez pedig azt jelenti, hogy az emberek többsége akkor kezdi felnőttnek érezni magát, ha már van saját lakása, megházasodott, és kisgyermeke is született.

A három leggyakoribb mérföldkövön kívül viszont akad még néhány fontos tényező: a fiatalok 29%-a szerint a nyugdíj-megtakarítás, 21%-uk szerint egy saját életbiztosítás, míg 17%-uk szerint egy közös bankszámla a szerelmükkel is sokat számít a felnőttkor "elérésében".