4 érdekes dolog, amit a hangod és a beszéded azonnal elárul rólad

Szabó Erzsébet
Írta: ,
4 érdekes dolog, amit a hangod és a beszéded azonnal elárul rólad

Ha hiszed, ha nem, az idők során úgy alakult át a hangunk, hogy az egyik legfontosabb árulkodó jegyünk lett. Ez ma már olyannyira bizonyítást nyert, hanem egy friss felmérés alapján jóval többet számít a hangunk, mint a külsőnk – legalábbis az első benyomást tekintve.

Önbizalomhiányod van, ha kitöltő szavakat használsz Kép forrása: moonandtrees.tumblr.com

Biztos veled is megesett már, hogy kerested a szavakat annak érdekében, hogy megfelelően kifejezhesd magadat, esetleg ne bántsd meg a beszélgetőpartneredet. Ezzel nincs is semmi gond, ha pl. éppen párkapcsolati problémát elemzel a szerelmeddel.

Azonban hivatalos helyeken, szituációkban, pl. egy állásinterjún sajnos azt gondolják majd rólad, hogy nincs semmi önbizalmad, esetleg a háttérismereted is hiányos. Ennek az az oka, hogy a kitöltő szavakat akkor használjuk, ha nehezen rakjuk össze, amit közölni szeretnénk.

Ugyanez igaz a túl gyakori szóismétlésekre – ezek a praktikák csak időhúzásra jók, ezáltal negatív képet festenek rólad, továbbá akadályozzák a gördülékeny beszélgetést.

Problémák lehetnek az intelligenciáddal, ha lassan, vagy gyorsan beszélsz Kép forrása: annawithlove.com

Az emberek, akik téged hallgatnak, tudat alatt következtetnek az intelligenciádra abból, milyen gyorsan beszélsz. Persze, nem kizárólag a megérzések súgnak!

Elég, ha belegondolsz, mikor valaki hadar, nagyon gyorsan beszél, akkor automatikusan az jut eszedbe, hogy nincs elég önbizalma, tehát valószínűleg nem túl okos és talpraesett. Ugyanakkor ennek ellentettje is igaz, tehát, ha valaki nagyon vontatottan, lassan beszél, az nem csak unalmas, hanem arra is rávilágít, hogy az illetőnek valószínűleg problémája akad a magabiztosságával.

Az arany középút itt is nyerő: ha képes vagy nyugodt hangnemben, ritmikusan beszélni, tehát se nem túl gyorsan, se nem túl lassan (ez kb. 150 szó percenként), akkor a környezeted intelligensnek és magabiztosnak fog tartani.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató