Halhatatlan állatok, amelyek gyakorlatilag örökké is élhetnének

Zabolai Margit
Írta: ,

Míg nekünk komoly feladatot lehet akár egy szarkalábbal is leszámolni, vannak állatok, amelyeken nem fog az idő vasfoga. Ha nem is elpusztíthatatlanok, de némelyekről úgy tűnik, hogy maguktól sohasem múlnának ki – ám a listán még olyan élőlény is szerepel, amely képes meghalni, és aztán visszajönni a halálból.

Visszafelé öregedő medúza

Amikor halhatatlan állatokról beszélünk, a lista élén mindenképpen ennek az aprócska lénynek kell állnia: a Turritopsis doohmii úgy is ismert, mint halhatatlan medúza, és nem véletlenül.

A National Geographic szerint ennek a kis állatkának van egy módszere arra, hogy kijátssza a halált, mégpedig azáltal, hogy ténylegesen megfordítja öregedési folyamatát. Ha a medúza sérült vagy beteg, három nap alatt visszatér a polip állapotába, és a sejtjeit fiatalabb állapotba alakítja, hogy aztán ismét „felnőjön”, vagyis megöregedjen, majd ha már túl koros lesz, elölről kezdje az egészet.

Az örökké növő homár

Tudományos körökben is vita folyik arról, hogy vajon ezek a vörös óceánlakók biológiailag halhatatlanok lehetnek-e. A homárok esetében a leggyakoribb halálok valamilyen betegség vagy sérülés, esetleg az, hogy kifogják és megeszik őket, de hogy ha ezek nem következnének be, akkor meddig élhetne egy homár, azt senki nem tudja pontosan.

A tudósoknál az „örök élet” gondolata azért jöhetett képbe a homárokkal kapcsolatban, mert más állatokkal ellentétben a homárok nem csak életük végéig képesek szaporodni, de a növekedésük sem áll meg, azaz sohasem érik el a „kifejlett” állapotot, addig nőnek, amíg élnek. Értelemszerűen tehát minél nagyobb egy homár, annál öregebb is.

A valaha talált legidősebb példányt egyébként Newfoundland partjainál fogták ki, őt 140 évesre becsülik, de általában a hím példányok 30, a nőstények pedig valamivel több mint 50 évet élnek meg.

Legolvasottabb cikkek

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Fókuszban

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell