Halálfej és szivecske: modern jelképeink jelentése

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Halálfej és szivecske: modern jelképeink jelentése

Manapság a szimbólumok annyira elszaporodtak, hogy természetesnek tekintjük őket. Mindenütt láthatóak: KRESZ táblákon, ruhák belső címkéin, műszaki cikkeken… A napjainkban használt jelek többsége korai szimbólumokból fejlődött ki, amelyek kialakulása szorosan összefügg az emberi kommunikáció létrejöttével. Az első szimbólumok feltehetően vallási szartartások részeként készültek, vagy kezdetleges térképek jelei voltak. 

Francia kártya

A szerencsejátékos élete tele van szimbólumokkal. Sikere vagy kudarca egy kockadobástól vagy egy felfordított kártyalaptól függ.

A négy szín a négy évszakot, a pakli 52 kártyalapja az egy évet kitevő hetek számát jelképezi.

A négylevelű lóhere, a szerencse szimbóluma grafikailag könnyen megjeleníthető.

A „pikk ász” vagy a „szerencsehetes” szintén szerencsét hozó jelképek ‒ az ász az erő és a hatalom kifejezője, a hetes pedig ősidők óta szerencseszám.

 

Halálfejes zászló

A halálfejet sokszor hozták összefüggésbe a Jolly Rogerrel ‒ ez a kalózzászló neve, amely jelzés az ellenséges hajó számára, hogy adja meg magát a rakományával együtt.

Egyes elméletek az első kalózokat a tengerjáró templomos lovagokkal rokonítják, akiktől a pápa megvonta a támogatást, ezért csavargókká váltak.

A halálfejes zászlót a kalózok nem állandó jelleggel tűzték ki, mert rejtőzködve közlekedtek, nehogy felismerjék és elkerüljék őket.

Viszont amikor már közel jártak a célhajóhoz, felvonták a Jolly Rogert, és figyelmeztető lövést adtak le.

Ha a kiszemelt hajó nem akarta megadni magát, piros zászlót tűztött ki, így jelezve, hogy csak erőszakos támadással próbálhatják bevenni. 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba