Hajból saláta? 5 döbbenetes dolog, amit eddig nem tudtál a szőrről

Göcző Nóra
Írta: ,

Tudtad, hogy 6 évig nő egy hajszál és akár saláta is nőhet a szőrödből? Hihetetlen tények következnek a hajról és a testszőrről!

Egy méternél hosszabb csak ritkán lehet egy hajszál Kép forrása: foxontherun.tumblr.com

A legtovább a haj él, átlagosan 7 évig. Nők esetében 4-6 évig tart a hajszálak növekedési fázisa, a férfiaknál ez csupán 2-4 év. Utána a hajszál öregedni kezd,3-4 hónapig még a fejünkön hordjuk, aztán kihullik.

A leghosszabb női tincs ezért csak nagyon kivételes esetben haladhatja meg a 80 centimétert. Minden természetes módon kihulló hajszál mögött érkezik a következő.

Kutatások szerint egyetlen szőrtüsző 10-12 hajszálat tud növeszteni, így ha kiszámoljuk, idős korára mindenkinek kopasznak kellene lennie. Ez ellen úgy védekezik a szervezetünk, hogy létezik jónéhány alvó állapotban lévő tüszőnk, melyek csak bizonyos évek elteltével lépnek működésbe, biztosítva ezzel a folyamatosságot.

A szempillák már nem ilyen szerencsések, az egyes szálak élettartama ugyanis legfeljebb néhány hét lehet, s a testen lévő szőrszálak sem élnek tovább egy-másfél hónapnál.

Furcsa eltérések Kép forrása: refinery29.com

A szőrnövekedés az életkor előre haladtával több fázison megy keresztül. Magzati korban kezdődik és a legnagyobb mérföldkövet a születés, a pubertás és a klimax ideje jelenti.

Minden ilyen állomás hormonális hatások eredménye, ezért külön figyelmet kell szentelni annak is, ha váratlanul és látszólag indokolatlanul változik meg a testszőr. Például hullik, vagy intenzív növekedésbe kezd.

Az extrém növekedés szerencsére nem feltétlenül egy betegség jele, a leghosszabb mellszőrrel például egy kínai férfi, Zhao Jingtao büszkélkedhet (23,5 centiméter).

A leghosszabb haja egy indiai férfinek van, nem kevesebb, mint 19 méter hosszú. Mint mondja, rengeteg gyümölcsöt eszik, hogy hatalmas raszta koronája megkapja a megfelelő táplálékot. A leghosszabb fülszőrrel is egy indiai férfinek kell együtt élnie, a fülkagylóiból kikandikáló csomók 18 centiméteresek.