Ha ezen a napon esik, kemény lesz a tél: júliusi népi megfigyelések

Zabolai Margit
Írta: ,

A meteorológiának köszönhetően ma már szinte biztosan tudjuk, milyen idő várható a következő napokban. De persze már a szatellitek és számítógépek előtt is voltak módszerek az időjárás megjövendölésére! Azokban az időkben, amikor az emberek többsége mezőgazdaságból élt, az időjárás szó szerint életbe vágó kérdés volt, így talán nem is butaság hitelt adni néhány népi megfigyelésnek.

A nap, amikorra ne tervezz nyaralást

Szerencsés években a július nem kifejezetten az esőkről, viharokról nevezetes, ezért ideális hónap a nyaralások, tóparti fürdőzések tervezésére. Van azonban egy nap, amitől a népi megfigyelések óva intenek, mert ezen a napon szinte mindig esik az eső!

Július 20. Illés napja, a kalendárium szerint régen munkaszüneti nap volt, ugyanis a megfigyelések szerint ezen a napon olyan gyakoriak a viharok, hogy félő volt, aki a mezőre, szántásra megy, abba belecsaphat a villám.

Persze, a viharjelzőknek és a meteorológiának köszönhetően ma már nagyobb biztonságban vagyunk, de ki tudja - ha van választási lehetőséged, talán mégse ekkorra időzítsd az éves nyaralásodat.

Jelek, hogy mégis esős lesz a július

Vannak persze olyan nyarak is, amikor az eső mintha el sem akarna állni. A babona szerint mindjárt most, július elején érdemes figyelni erre, mert ha másodikán, Sarlós Boldogasszony napján esik, akkor az az eső, csakúgy, mint a Medárd napi, még 40 napig nem fog elállni.

Július 13-án, Mérges Margit napján viszont a csendes eső, vagy nyári zápor kifejezetten jót jelent, de ha a vihar dörgéssel, villámlással ijesztget, a népi megfigyelések szerint a következő negyven nap is viharos, villámfelhős lesz, ez pedig tulajdonképpen a nyár végét is jelenti.

A téli idő is megjósolható egy júliusi napból

Legalább is a kalendárium szerint. Bár július első felében inkább a száraz időjárásnak drukkolunk, július 25-én, Jakab napján, mégis annak kell örülni, ha jön egy kis zuhé.

A megfigyelések szerint ugyanis a Jakab napi esőből nem a nyárra, még csak nem is az őszre, hanem az egész téli időjárásra lehet következtetni.

Ha csendes, langyos nyári eső esik, de közben süt a nap és a levegő sem hű le túlzottan, akkor a babona szerint az egész tél is kellemes, enyhe lesz, nem kell nagyobb fagyoktól vagy hóviharoktól tartani.

Azonban, ha a Jakab napi eső sűrű, sötét felhőkkel és hidegebb levegővel érkezik, akkor a népi hiedelem úgy tartja, hogy ehhez hasonló lesz az egész tél is: hideg, borús, fagyos napokra várhatunk.

Ha te is ismersz népi megfigyeléseket, jóslatokat július hónapra, vagy feljegyezted az előző évek időjárását, akkor hozzászólásban mindenképpen oszd meg velünk a tapasztalataidat!