Gyönyörű idézetek! Feldmár András gondolatai a szabadságról

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Részleteket közlünk Feldmár András Az élmények szabadsága (1999.) című Debrecenben tartott előadásából. Feldmár András pszichoterapeuta, pszichiáter 16 éves kora óta él Kanadában. Elítéli a széles körben elterjedt diagnosztizálás módszerét, a betegségek és az emberek felcímkézését, valamint néhány kivételtől eltekintve a gyógyszeres kezelést is. Pácienseit személyre szóló, szeretetteljes, közvetlen kapcsolat kialakításával segíti a gyógyuláshoz.  

Mindenki más

„… mindegyikünk annyira más, mint ahogyan az Isten más. Tehát amit én valakiről el tudnék mondani, aki bejön a szobámba, az az ember nem az.

Az több, az más. Ha egy afrikai nővel állnék szembe, azért, mert ő nő és azért, mert afrikai, akkor méginkább úgy becsülném, hogy ő más, és nagyon vigyáznék arra, hogy a saját értékeimet és gondolatvilágomat ne vetítsem rá.


Hogyan lettem bolond? Idézetek A próféta című könyvből


De ha pl. egy magyar származású, majdnem ugyanolyan idős férfival beszélgetnék, mint én vagyok, akkor lehet, hogy elfelejteném őt, és azt mondanám, hogy ez tulajdonképpen olyan ember, mint én. És akkor azt hinném, hogy ettől az embertől nem kéne megtanulnom, hogy ki is ő.

De azt alá kell húznom, és nagyon komolyan kell venni, hogy nem lehet előre elképzelni, hogy egy másik ember pontosan ugyanúgy hallja, amit én mondok, mint te. Mert egyikünk sem ismeri és soha nem fogja megismerni a másik ember belső világát.”

Az első találkozás

„Az első találkozásban, szerelmesek közt is, nem csak terapeuta és páciens viszonylatában, ha visszagondoltok az első órára, amikor találkoztok valakivel, akkor abban az órában az egész kapcsolat már megnyilvánult.

Ha nagyon odafigyeltek az első órára, akkor abban benne van minden.

A kapcsolat eleje, a közepe, a vége, az egész. Csak általában nem merünk odafigyelni, mert akkor túl sokat tudnánk.

Ha egy angyal megjelenne, hogy elmondjon mindent, ami van, a legtöbben elküldenék. Nehezebb lenne hazudni. Érdekes megnézni, mit mond az első óra.”