Füstmentesség és férfinap: 5 novemberi világnap, amiről tudnod kell

Sándor Alexandra
Írta: ,

Újabb hónap, újabb világnapok! Novemberben is nemes céloknak szentelt kampányokat ajánlunk a figyelmedbe: terítéken lesz többek között a cukorbetegség, a füstmentesség és a nők elleni erőszak felszámolása is.

A cukorbetegek világnapja

November 14-én tartják a diabétesszel élők világnapját, amely a 2014-es alkalomból elsősorban az egészséges táplálkozás témakörét célozza meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aktuális kampányában kulcsszerepet kap az étkezés, a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését és kezelését tekintve is.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) becslései szerint világszerte 382 millió embert érint ez a kór, ráadásul újabb 316 millióan vannak veszélyben a nem megfelelő életvitel miatt. A cukorbetegek száma várhatóan tehát félmilliárdra fog növekedni egyetlen generáción belül.

Fontos tudni, hogy a 2-es típusú diabétesz kivédhető volna a legtöbb esetben, így a világnap célja tulajdonképpen „a jövő védelme”. A mostani kampány három kulcsüzenete:

  • könnyíteni a hozzáférést az egészséges élelmiszerekhez,
  • egészséges táplálkozás: fontos a helyes döntés,
  • az egészséges táplálkozás a reggelivel kezdődik.
A tolerancia világnapja

1996. óta november 16-án ünneplik a tolerancia világnapját, amikor is az ENSZ tagállamai a témával kapcsolatos programokat szerveznek az oktatási intézményekben, illetve a szélesebb közönség számára.

Az emberi jogok védelme mellett fő cél a jólét, a szabadság és a fejlődés előmozdítása, valamint a kultúrák közötti tisztelet, párbeszéd és együttműködés előmozdítása.

Tévhit, hogy a tolerancia felé vezető úton muszáj hatalmas cselekedeteket véghezvinni: a lényeg itt éppen az apróságokban rejlik.

Már akkor jó irányba tartasz, ha olykor elgondolkodsz rajta, milyen fantasztikus volna a zökkenőmentes együttélés, és ennek jegyében elfogadással közelítesz a bármilyen hovatartozású embertársaid felé.