Füstmentesség és férfinap: 5 novemberi világnap, amiről tudnod kell

Írta: ,

Újabb hónap, újabb világnapok! Novemberben is nemes céloknak szentelt kampányokat ajánlunk a figyelmedbe: terítéken lesz többek között a cukorbetegség, a füstmentesség és a nők elleni erőszak felszámolása is.

A cukorbetegek világnapja

1/5 A cukorbetegek világnapja

November 14-én tartják a diabétesszel élők világnapját, amely a 2014-es alkalomból elsősorban az egészséges táplálkozás témakörét célozza meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aktuális kampányában kulcsszerepet kap az étkezés, a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését és kezelését tekintve is.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) becslései szerint világszerte 382 millió embert érint ez a kór, ráadásul újabb 316 millióan vannak veszélyben a nem megfelelő életvitel miatt. A cukorbetegek száma várhatóan tehát félmilliárdra fog növekedni egyetlen generáción belül.

Fontos tudni, hogy a 2-es típusú diabétesz kivédhető volna a legtöbb esetben, így a világnap célja tulajdonképpen „a jövő védelme”. A mostani kampány három kulcsüzenete:

  • könnyíteni a hozzáférést az egészséges élelmiszerekhez,
  • egészséges táplálkozás: fontos a helyes döntés,
  • az egészséges táplálkozás a reggelivel kezdődik.
A tolerancia világnapja

2/5 A tolerancia világnapja

1996. óta november 16-án ünneplik a tolerancia világnapját, amikor is az ENSZ tagállamai a témával kapcsolatos programokat szerveznek az oktatási intézményekben, illetve a szélesebb közönség számára.

Az emberi jogok védelme mellett fő cél a jólét, a szabadság és a fejlődés előmozdítása, valamint a kultúrák közötti tisztelet, párbeszéd és együttműködés előmozdítása.

Tévhit, hogy a tolerancia felé vezető úton muszáj hatalmas cselekedeteket véghezvinni: a lényeg itt éppen az apróságokban rejlik.

Már akkor jó irányba tartasz, ha olykor elgondolkodsz rajta, milyen fantasztikus volna a zökkenőmentes együttélés, és ennek jegyében elfogadással közelítesz a bármilyen hovatartozású embertársaid felé.

Füstmentes nap

3/5 Füstmentes nap

Az Egészségügyi Világszervezet munkatársai, valamint a velük egyetértők november 17-én azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak semmilyen körülmények között nincs joguk ártani a nemdohányzóknak.

Fontos megjegyezni, hogy a világnap korántsem a nikotinfüggők ellen irányul, hanem egyszerűen az egészség védelméről szól.

A füst belélegzése, tehát passzív dohányzás ugyanis szintén káros a légzőszervekre, továbbá a szívre és az érrendszerre.

Többször is írtunk már róla, hogy tulajdonképpen alig van olyan sejted, aminek a cigi ne ártana – s ez bizony akkor is igaz, ha nem közvetlen formában részesülsz „a jóból”.

Nemzetközi férfinap

4/5 Nemzetközi férfinap

A november 19-i esemény ötlete Trinidad és Tobagóból származik, és később az ausztrálok, az amerikaiak, az ázsiaiak, illetve az európaiak is csatlakoztak hozzá.

„Kitűnő elképzelés, ami hozzájárul a nemek közötti egyensúlyhoz” – fogalmazott ennek kapcsán Ingeborg Breines az UNCESCO részéről.

A kampány elsősorban a fiúk és a férfiak egészségére, a nemek közötti kapcsolatra, az egyenjogúságra, valamint a pozitív férfi szereppéldákra fókuszál.

A mindennapokban talán bele sem gondolunk, hogy a nőkhöz hasonlóan a pasikat is rengeteg diszkrimináció éri, hiszen a társadalom még mindig próbálja őket távol tartani a nőiesnek mondott hivatásoktól és cselekvésektől, aminek főleg a családi viszonyok látják kárát.

 

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

5/5 A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

November 25-e immáron 1981. óta a nők elleni erőszak felszámolásáról szól.

Azért pont ezt a napot szemelték ki az ENSZ munkatársai, mert a Dominikai Köztársaság kiemelkedő emberi jogi aktivistáit, a Mirabai nővéreket ekkor ölték meg Rafael Trujillo helyi diktátor utasítására.

A nők elleni erőszak témakörébe nemcsak a szemérem ellen elkövetett vétségek tartoznak, hanem a családon belüli erőszak, továbbá a szóbeli atrocitások is.

A nemzetközi szervezet felhívására ilyenkor a kormányok és a civil mozgalmak egyaránt figyelemfelkeltő programokat szerveznek.

Újabb összeállítással jövünk decemberben!