A legfurcsább ünnepi babonák. Te hallottál már róluk?

Boros Mariann
Írta: ,
A legfurcsább ünnepi babonák. Te hallottál már róluk?

Advent a készülődés időszaka, amikor a népi hagyományok is előtérbe kerülnek. A Luca-napi babonákról talán mindenki hallott már, ám a december 13-ához kapcsolódó hagyományokon kívül még sok furcsa népszokás van a karácsonyra és az új évre való felkészülés időszakában. Ismerd meg ezek közül is a legérdekesebbeket!

Luca-gombóc Kép forrása: jugglingactmama.com

A lucaszék készítése révén a boszorkányokat láthatták meg a régiek a babona szerint, ám a fiatal lányokat minden bizonnyal sokkal jobban érdekelte, hogyan fog alakulni a szerelmi életük, mikor fognak férjhez menni.

A leendő férj nevét pedig úgy jövendölték meg maguknak, hogy különböző férfineveket írtak cetlikre, melyeket egy-egy gombócba gyúrtak, majd a főzés során amelyik gombóc elsőként feljött a víz tetejére, a benne található cetli mutatta meg, ki lesz a vőlegény

Persze üres cetli is került az egyik gombócba, így annak is volt remény, aki nem sürgette annyira a férjhez menést.

Karácsony esti babonák Kép forrása: Flickr, phantomswife

A babona szerint, ha karácsonyeste gyertyát teszel az ablakba, és megvárod, míg leég, azzal magadhoz vezeted a jószerencsét. De a családi béke érdekében is bevetsz egy hagyományokon alapuló praktikát! Ehhez szenteste érdemes a legszebb ruhádba bújnod, ám arra is figyelj, hogy ne viselj semmi újat, mert az balszerencsét hoz.

Karácsonykor egyébként nem érdemes semmit kölcsönkérned vagy -adnod, ha pedig már korábban kölcsönadtál valamit, ügyelj rá, hogy az ünnepekre visszakapd, különben elpártol mellőled a szerencse – legalábbis a babona szerint.

Szentestét a csodák időszakának is tartják: az állatok képesek emberi nyelven beszélni, míg az emberek megláthatják a jövőt. A régi időkben a hajadon lányok jövendőbeli házasságukról, az idősek inkább az időjárásáról, míg a gazdák a következő évi termésről szerettek volna minél többet megtudni.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!