A legfurcsább ünnepi babonák – Te hallottál már róluk?

Kovács Andrea
Írta: ,
A legfurcsább ünnepi babonák – Te hallottál már róluk?

A Luca-napi babonákról talán mindenki hallott már, ám a december 13-ához kapcsolódó hagyományokon kívül még sok furcsa népszokás van a karácsonyra és az új évre való felkészülés időszakában. Ismerd meg ezek közül is a legérdekesebbeket!

A fenyőfát általában már jó előre beszerezzük, és vannak, akik már napokkal szenteste előtt beviszik a lakásba, vagy akár fel is díszítik.

Pedig a hiedelem szerint a fát csak karácsony napján szabad bevinni és felállítani, ugyanis ha hamarabb tesszük meg, kapzsiságunkkal az ártó szellemek figyelmét vonhatjuk magunkra.

Ugyanakkor az ajtó fölé akasztott fagyöngy segítségével az ártó lények elijeszthetők, a fagyöngyöt látva ugyanis visszafordulnak a szellemek.

December 24-én az asszonyok a régi időkben kitakarították és kisöpörték az egész házat, a hiedelem szerint ugyanis az ördög beköltözik mindenhova, ahol kosz maradt. 

Gazdagsághozó babonák Kép forrása: cookingclassy.com

A néphagyomány szerint, ha karácsonykor babot, borsót, tököt vagy mákot eszel, pénzhez jutsz az új évben. Ha halat eszel, a karrieredben számíthatsz előrelépésre – úgy jutsz majd egyre feljebb, amilyen sebesen a hal úszik a vízben.

Ha biztosra akarsz menni (és nem idegenkedsz a nyers haltól), a megtisztított hal pikkelyét tedd a pénztárcádba, és gazdag leszel jövőre.

Szilveszterkor pedig lencsét egyél, ha fellendülésre vágysz az anyagiak terén – malacsülttel kombinálva még hatásosabb! :)

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra