Ilyet még nem láttál: 5 furcsa ház a nagyvilágból

Scheftsik Tamás
Írta: ,
Ilyet még nem láttál: 5 furcsa ház a nagyvilágból

Nemcsak a megjelenésük az, ami különlegessé teszi őket: sokszor a környezettudatosságuk is kiemelkedő, így egyáltalán nem elvetendő példaként állnak az emberek előtt.

Hobbit-falva Kép forrása: elicia.org

A Peter Velsch által tervezett, földbe simuló házak, a gyűrűk ura apró teremtményeinek falujára emlékeztetnek. A gyönyörűen kivitelezett épületek nem csak a környezettudatosság terén jelentősek, hanem a formaviláguk sem hagyományos.

Ezeknek a házaknak a tetején föld van, ami gondoskodik a szigetelésükről a hideg, meleg és a víz ellen, valamint óvja őket az amortizációtól. A kivitelezésükben pedig szakítottak a hagyományokkal, mind külsőleg, mind belsőleg. A házakra nem jellemzőek a derékszögek, sokkal inkább a kerekded formák, és a boltívek.

Banyafa

Hang Nga épülete finoman szólva is egy kicsit furcsára sikerült. Az Oroszországban tanult építész el akart térni a megszokott formáktól, és úgy döntött igazán egyedi házat tervez.

Ez sikerült is neki, épülete leginkább olyan, mintha egy fa belsejét vájta volna ki, hogy lakóteret alakíthasson ki benne.

Egyik inspirációja a megalkotásban egy érdekes növény, a banyafa volt, mely lelógó léggyökereivel olyan hatást kelt, mintha egyedül egy komplett erdőt alkotna, vagy mintha mi magunk lennénk a fa belsejében. Az épület meghökkentő voltát tovább emeli az a tény is, hogy nem egy modern nagyvárosban áll, hogy például múzeumnak adjon helyet, hanem egy csendes vietnami faluban húzódik meg, tradicionális házacskák között.

Fókuszban

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?