Forralt bor és Barbie-baba: 5 kattant márciusi világnap

Sándor Alexandra
Írta: ,
Forralt bor és Barbie-baba: 5 kattant márciusi világnap

Ha szereted az őrült világnapokat, igazán kedvez neked a tavasz első hónapja. Vidám, kedves és elgondolkodtató alkalmakat szedtünk össze, hogy sok ország népével együtt ünnepelhesd őket.

A forralt bor napja

Március 3-án ünnepeljük a forralt bor napját.

Hiába tűnik furcsának, hogy a tavasz kezdetén egy hagyományosan téli csemege kerül a középpontba, valójában egyfajta búcsúceremóniáról van szó, melynek során az időjárás függvényében akár a szezon utolsó pohárkáját is elkortyolhatod.


Tőlük köszönj el: A legfinomabb téli italok


A nemes italt még a Római Birodalom gyarmatain kísérletezték ki az ókorban, a recept így terjedt és változott országról országra.

Az elsődleges cél az volt, hogy a kevésbé jó minőségű borokat még finomabbá és aromásabbá tegyék.

Azóta világszerte elterjedt, így gyakorlatilag bárhol rendelhetsz ilyet: a németek glühweint isznak, Franciaországban vin chaud a neve, míg a svédeknél glöggnek hívják – természetesen mindenhol egy kicsit máshogy elkészítve.

Barbie-baba nap Kép forrása: Wikipédia

Az első meseszép babát 1959. március 9-én mutatták be a New York-i Nemzetközi Játékvásáron.

A mintapéldányt Ruth Handler álmodta meg, aki észrevette, hogy kislánya, Barbara milyen szívesen ruházza fel felnőtt szerepekkel a papírból készült babákat. Addig ugyanis szinte csak gyerekekről mintáztak babákat.

Nos, Barbie annyira felnőttesre sikerült, hogy ma már rengeteg kritika éri pont emiatt. Sokan kifogásolják, hogy a darázsderekú szépség fizikailag képtelen megállni a saját lábán, illetve az emberi testhez képest meglehetősen torzak az arányai.

Ez tény, viszont mi nem felejtettük el, hogy mennyire szerettünk annak idején „barbizni”, s eszünkbe sem jutott közben az emancipáción töprengeni. 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba