Fontos illemszabályok, amiket tudnod kell, ha étterembe mész

Esztergály Lilla
Írta: ,
Fontos illemszabályok, amiket tudnod kell, ha étterembe mész

Nyilván nem arra gondolunk, hogy nem illik kézzel enni, csámcsogni, tele szájjal beszélni... Vannak azonban olyan szabályok, amik nem feltétlenül ennyire magától értetődőek – jelen cikkünkben összegyűjtöttük őket, hogy a legközelebbi randivacsorára már ezekkel felvértezve érkezhess!

Mikor ki lép be az ajtón elsőként?

Minden úriember jól tudja: hölgyeké az elsőbbség. Ez azonban nem minden helyzetben igaz. Egy figyelmes lovag illedelmesen ajtót nyit egy nőnek, és őt engedi be rajta elsőként, kivéve, ha olyan helyre lépnek be, ami nem feltétlenül biztonságos terep. A jócskán ezelőtt meggyökeresedett etikett szerint kocsmába, bárba, étterembe a férfi lép be elsőként, hogy az esetleges atrocitásoktól megvédje a nőt.

A 21. században joggal vetődhet fel a kérdés, vajon van­-e még ennek az illemszabálynak létjogosultsága – a székdobálós, kocsmaverekedős vadnyugaton minden bizonnyal még volt. Mindenesetre jó, ha tudod, a klasszikus illemtan szerint az étterembe nem te mész be elsőként!

Étkezz úrinő módjára!

Egészen az ókeresztény hagyományig vezethető vissza az a fontos illemszabály, mely szerint a kenyérszeletet nem illik harapni, csak törni, hiszen az Krisztus testét jelképezi. Bár a szokás eredete feledésbe merült, maga a kenyér törése napjainkban is megmaradt a kulturált étkezés egyik sarkalatos pontjaként.

Tévedés azt gondolni, hogy a fogpiszkáló használata nőietlen. Ha egy kecses mozdulattal eltakarva a szád használod, senki nem fog csúnyán nézni rád. 

Bizonyos fogásokat képtelenség normálisan enni az evőeszközökkel – a szárnyasok combját a fogyasztás végéhez közeledve nyugodtan fogd meg. Erre egyértelmű jelzést ad, ha a csont vége be van csomagolva papírkába, alufóliába.

Mihez mit igyál?

Ha alkoholt fogyasztasz a vacsora közben, tudnod kell, hogy az étkezés előtt fogyasztandó aperitif olyan (rövid)ital, aminek célja az étvágygerjesztés, tehát az édes, nők által kedvelt likőrök és édes borok nem tartoznak ide.

Sokat vitatott kérdés, illendő­-e nőnek sört inni: nos, bizonyos sült húsokhoz kifejezetten jól esik egy pohár frissen csapolt, gyöngyöző nedű, úgyhogy ha megkívánod, nyugodtan igyál! Az alkoholt csak kortyolgasd, élvezd ki az ízét. Lehetőleg egyféle italt válassz, legyen az sör vagy bor, és kulcsfontosságú, hogy tarts mértéket!

Merj kommunikálni!

Ha bizonytalan vagy valamilyen ételt illetően, nyugodtan kérdezd meg a pincért, sőt, kérhetsz tőle ajánlást is – bizonyos fogáshoz milyen kísérő italt, köretet, salátát javasol? Bátran dicsérd meg, ha valami különösen finom volt, ha pedig nemtetszésedet fejeznéd ki, abban se fogd vissza magad.

Egy magára valamit is adó étterem sűrű elnézések közepette megköszöni a vendég észrevételét, jobb helyeken még valamivel kompenzálják is a kellemetlenséget.