A férfiak kedvenc italát is nő találta fel! 5 női találmány, ami megváltoztatta a világot

Kovács Andrea
Írta: ,
A férfiak kedvenc italát is nő találta fel! 5 női találmány, ami megváltoztatta a világot

A történelem órákon valószínűleg te is sokat tanultál azokról a kiemelkedő találmányokról, amelyek mára teljesen megváltoztatták az életünket. Csakhogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mennyi hasznos tárgyat és technológiát köszönhetünk a nőknek - és nem csak a szépségápolás vagy a divat területén. Összegyűjtöttünk öt olyan elengedhetetlen találmányt, amelyről kevesen tudják, hogy valójában nem férfiak fedezték fel.

A sofőrök többsége kifejezetten szkeptikus volt, amikor 1903-ban Mary Anderson előállt a legelső, kézi ablaktörlő ötletével. Úgy vélték ugyanis, hogy sokkal biztonságosabb esőben és hóban vezetni, mint folyamatosan meghúzni egy kart, csakhogy az eltakarítsa az ablakra hulló cseppeket.

Ő viszont nem hagyta, hogy a kételkedő vélemények eltérítsék terveitől, így hivatalosan is elkészítette a törlő legelső verzióját. Elektromos párját 1917-ben készítették el, méghozzá szintén egy női feltaláló, Charlotte Brigwood által – csakhogy ezt sem övezte túl nagy népszerűség. Azonban három évvel később (amikor a szerzői szabadalom lejárt), hirtelen kezdtek elterjedni az ablaktörlők: legelőször a Cadillac autókon, majd fokozatosan a többi vállalkozás is átvette ezt a "kiegészítőt".

A számítógépek királynője Kép forrása: stennis74.wordpress.com

Ki mondta, hogy az informatikához csak a férfiak értenek? A számítástechnikában dolgozó nők legnagyobb példaképe határozottan Grace Hopper.

Ő és Howard Aiken tervezte meg ugyanis 1944-ben a Mark I. néven elhíresült, 5 tonnás, szoba méretű komputert.

Grace feladata volt, hogy felfedezze azt az eszközt, amely képes a leírt szöveget informatikai kódokká alakítani – és természetesen sikerrel járt. Ennek köszönhetően 15 évvel később bekerült abba a csapatba, amely létrehozta a világ első modern programozási nyelvét, így határozottan ő lett a számítástechnika egyik legfontosabb (női) személye.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?