Lebuktatta a férfiakat a speciális szemüveg – Ezt nézik meg legelőször a nőkön

Zabolai Margit
Írta: ,
Lebuktatta a férfiakat a speciális szemüveg – Ezt nézik meg legelőször a nőkön

Mindegy, hogyan tiltakoznak a férfiak, és milyen kifogásokat keresnek, egy friss tanulmány most már tudományosan is bebizonyította: a pasik bizony a nők testét nézik, az arcukra alig figyelnek, aki pedig csinos, azon még tovább elidőzik a tekintetük.

A szemüveg nem hazudik

A University of Nebraska munkatársai 36 férfi bevonásával végeztek kísérletet. A férfiak olyan szemüveget kaptak, ami figyeli a szemmozgást, és a másodperc tört részét is méri, ha a tekintet elidőzik valahol. Miután a férfiak felvették a szemüvegeket, a tudósok képeket mutattak nekik 10 különböző nőről, köztük vékony, kerek és homokóra alkatúakról.

A férfiak minden esetben sokkal több időt töltöttek a nők testének megfigyelésével, mint amennyi időt a nők arcának megnézésére fordítottak. Azok a nők pedig, akiknek a dereka keskeny, a keble telt, a csípője pedig széles volt, még hosszabb ideig érezhették volna magukon a férfiak tekintetét.

Modern okok és ősi ösztönök

Az, hogy a férfiak miért nem képesek kontrollálni a figyelmüket, és nézik meg azonnal a nők testét, egyrészt ősi ösztönökre vezethető vissza: a karcsú derék, a telt kebel és széles csípő az anyaság ősi motívumai, aki ezekkel a paraméterekkel rendelkezik, az valószínűleg képes egy gyermek kihordására és felnevelésére, a férfiak pedig ösztönösen olyan nőt keresnek, aki képes világra hozni a gyermeküket.

A tanulmány vezető szerkesztője, Sarah Gervais szociálpszichológus szerint azonban egy sokkal modernebb – és lehangolóbb – ok is áll a mögött, miért csak a testre, és nem az arcra fókuszálnak a férfiak.

-Ma a médiában a nőket sokszor tárgyként jelenítik meg, akiknek a szerepe kimerül abban, hogy formás testükkel szórakoztatóbbá, eladhatóbbá tesznek valamit. Ez a kép már annyira beépült a mindennapjainkba, hogy amikor a férfiak elfordulnak a képernyőtől, és az átlagos nőt kezdik el figyelni, ugyanezeket a jellemzőket keresik.

Hozzátette, ugyan a tanulmány eredménye a legtöbb nő számára nem volt újdonság, tudományos bizonyíték eddig nem létezett arra, amit az ellenkező nem képviselői eddig is sejtettek: a férfiak, amikor csak tehetik, felmérik a hölgyek adottságait, és az arc az egyik utolsó dolog, amire figyelmet fordítanak.

A nők sem különbek

Érdekes adalék, hogy a kísérlet során a kutatók nem csak férfiakra, nőkre is feltették a szemmozgást figyelő szemüveget. A 29 nő hasonló eredménnyel zárta a teszteket, mint a férfiak, ugyanis ők szintén hölgytársaik testi adottságait mérték fel elsősorban.

A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy az ősi ösztön a nőkben is dolgozik, nőtársaikban potenciális versenytársakat látnak, és mivel tudják, hogy mi ragadja meg legjobban a férfiak érdeklődését, ők is ez alapján mérik fel, hogy a másik nő jelent-e valamilyen veszélyt a számukra.

Kíváncsian várjuk, lesz-e folytatása a kutatásnak, szívesen megtudnánk ugyanis, hogy vajon a nők is hasonló paramétereket figyelnek-e meg, amikor férfiak képét mutatják nekik, illetve, hogy férfiak mit néznek meg elsőként olyan férfiak képein, akik potenciális veszélyforrást jelenthetnek számukra a párkeresés során.