Egy kutatás felfedte azt az egy okot, amiért a legtöbb nő féltékeny

Zabolai Margit
Írta: ,
Egy kutatás felfedte azt az egy okot, amiért a legtöbb nő féltékeny

Akármennyire is utáljuk beismerni, időnként mindannyian szoktunk féltékenykedni. Persze van, aki képtelen kontrollálni a zöld szemű szörnyet, és van, akinek csupán egy apró negatív gondolat jelenik meg a fejében nagy ritkán, de mindannyian ismerjük ezt az érzést. Egy új kutatás most azt vizsgálta, vajon a hormonok mekkora szerepet játszanak a féltékenység megjelenésében.

Persze, hogy ennek is köze van a ciklusodhoz

A Women’s Health egy nemrégiben megjelent cikkében arra kereste a választ, milyen tudományos magyarázat állhat a féltékenység hátterében, azaz mi váltja ki bennünk ezt a fájdalmat és csalódottságot okozó érzést.

Míg sokak szerint általában azok féltékenyek, akiknek nincs elég önbizalma, a Biology Letters-ben publikált új tanulmány szerint a féltékenységnek valójában sokkal több köze van a hormonokhoz, mint a bizonytalansághoz.

A tanulmány egy 220 nő részvételével zajló kísérletről számolt be, melynek során ugyanarról a nőről mutattak nekik két különböző fényképet. Az egyik fotón az alany éppen ovulált, a másikon pedig nem. De a kísérlet résztvevőit sem találomra választották ki – mind a 220 nő éppen a menstruációs ciklusának azon szakaszában volt, amikor az ösztrogénszint a legmagasabb (ez közvetlenül az ovuláció előtt következik be).

Az eredmények szerint az ovulációs szakaszban készített fényképet a nőről sokkal fenyegetőbbnek találták a párkapcsolatukra nézve. Olyan nőnek írták le, aki képes lenne ellopni, vagy megpróbálni ellopni valaki más párját. Ezzel szemben a másik képet nézve sokkal ritkábban merültek fel ilyen gondolatok a megkérdezettekben.