Felnőtt játszóterek – Játékos edzés a szabadban

Családi Lap
Írta: ,

Gyerekként a nap fénypontját jelentette, amikor végre indultunk a játszótérre. Ott aztán miénk volt a világ, lehetett csúszdázni, hintázni, kúszni-mászni, fejjel lefelé lógni a mászókáról. De miért kellene lemondanunk erről felnőtt fejjel? Miért ne lehetne a mozgás egy kicsit játék is? Ma már több tucat szabadtéri fitneszpark, vagy más néven felnőttjátszótér várja a gyermeklelkű felnőtteket és mozogni vágyókat.

Májusban már visszavonhatatlanul itt a jó idõ. A reggelek nem csípõsek, és enyhék az esték, a nap korán kel és késõn nyugszik, vagyis éppen itt az ideje, hogy végre kibújjunk a négy fal közül, és akár munkába menet vagy munka után mozogjunk egy kicsit a friss levegõn.

Sokan ilyenkor az autót biciklire cserélik, vagy felhúzzák a futócipőt, az utóbbi években pedig már arra is van lehetõség, hogy komplett edzést végezzünk valamelyik lakóhelyünkhöz közeli parkban. Ugyanis gombamód megszaporodtak az ingyenesen használható, mindenki elõtt nyitva álló fitneszparkok és felnõttjátszóterek, ahol szinte minden igényt kielégítõ eszközpark vár ránk. Van itt hasizompad, korlát, karedző, húzódzkodó, különbözõ láberősítő gépek, sífutógép, twister, kerékpár és lépegetők. Ráadásul olyan eszközök is akadnak, amelyeket akár többen is használhatnak egyszerre, így aki nem szeret magányosan sportolni, az társaságban is erõsítheti az izmait.

Jó egy kicsit kimozdulni

„Sokan egész nap az irodában ülnek, idejük nagy részét zárt környezetben töltik. Jó egy kicsit kiszabadulni, friss levegõn és napfényben edzeni. Én ezt tartom ezeknek a parkoknak a legnagyobb elõnyének” – mondja Számuel Péter edző, aki maga is rendszeresen használja a közeli fitneszparkot, sõt ma már személyi edzőként a klienseinek is gyakran tart itt tréninget.

Péter úgy véli, hogy aki akarta, korábban is megtalálta a lehetõséget a szabadtéri edzésre, ő maga a fitneszparkok megjelenése elõtt kapufákat, kosárlabdapalánkokat, padokat használt a különbözõ erõsítõ és nyújtó gyakorlatokhoz. Ugyanakkor a parkok nagy előnyének tartja, hogy a kevésbé fanatikusokat is mozgásra sarkallhatják. Márpedig erre szerinte nagy szükség van, hiszen tapasztalatai szerint még mindig kevesen sportolnak rendszeresen, és fõleg az idõsebb korosztályt nehéz rávenni a mozgásra.