Felnőtt az, aki tud dolgozni és szeretni? Felnőtté válás különböző kultúrákban

Bodnár Alexa
Írta: ,
Felnőtt az, aki tud dolgozni és szeretni? Felnőtté válás különböző kultúrákban

A felnőtté válás mikorja, mikéntje relatív, legalábbis a mi a kultúránkban, a világ számos pontján viszont van ennek egy jól ismerhető időpontja, ami általában egy rítushoz, beavatási szertartáshoz kötődik, amikortól kezdve az ezen átesett illető a társadalom felelősségteljes, felnőtt tagjává válik. Utánajártunk, milyen érdekes beavatási szertartások vannak a nagyvilágban, és egy szakértővel megtárgyaltuk, mitől számit valaki felnőttnek a nyugati kultúrában.

Nővé válás Mexikóban Kép forrása: www.esmeralda-bridal.com

Talán az egyik legismertebb beavatási ünnep a mexikói Quinceañera, azaz a 15 éves lányok nővé válási ceremóniája. Ennek keretében a 15 éves lány és családja részt vesz egy közös misén, majd egy családi banketten.

A születésnapos lány öltözéke leginkább egy menyasszonyéra hasonlít, így természetesen kísérője is kiöltözve vesz részt a szertartáson, akárcsak az ünnepelt hat barátnője és az ő kísérőik, akikkel együtt ők 14-en az elmúlt 14 évet szimbolizálják.

A Quinceañera részeként a 15 éves lány megszabadul a legutolsó játékbabájától, a cipőjét (általában egy pár tornacipőt) pedig az ünnep keretében magassarkúra kell cserélnie. A ceremónia után igazi lakodalomhoz hasonló bált rendeznek a családtagoknak, hogy együtt ünnepeljék az immáron felnőtté vált nőt.

Ez a szokás még az aztékok idejéből maradt meg Mexikóban, amikor a 15 éves lányokat virággal köszöntötték, amely náluk a nőiség szimbóluma volt.

Vallási szokások Kép forrása: abeataway.com

A bérmálkozás és konfirmálás szertartása a mai napig létezik nálunk is, de már nem igazán kötik össze a felnőtté válással, ahogy néhány száz évvel ezelőtt, amikor a gyülekezet teljes értékű tagja, és ezáltal felelősségteljes felnőtt is lett az, aki ezeken a beavatásokon részt vett.

A zsidó vallásban azonban a mai napig nagyon komolyan veszik a Bar és Bat Mitzvah-t, azaz a férfivá és nővé avatást.

A lányok Bat Mitzvah-jára 12 éves korukban kerül sor, míg a fiúk Bar Mitzvah-jára 13 éves korukban, hiszen a legtöbb kultúra szerint a lányok korábban érnek mint a fiúk.

Ezek a beavatások egy templomi szertartással kezdődnek, majd egy hasonló családi bankettel fejeződnek be, mint a mexikói Quinceañera.

Legolvasottabb cikkek

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!