5 félelmetes legenda boszorkányokról – Te hiszel a létezésükben?

Kerekes Vivien
Írta: ,
5 félelmetes legenda boszorkányokról – Te hiszel a létezésükben?

Kép forrása: lanebrownart.com

Horrorfilmekben, gyermeki mesékben és tévésorozatokban is népszerű szereplők a boszorkányok. Van, hogy hegyes orrú, rút gonosztevőként jelennek meg, máskor pedig gyönyörű varázslóként mentik meg a világot a démonoktól. Akárhogy is, a boszorkányokról szóló legendák már több száz éve keringenek a levegőben, megválaszolatlanul hagyva a kérdést: vajon csak szóbeszéd, vagy tényleg léteztek mágikus képességekkel rendelkező emberek? Most összegyűjtöttünk néhány érdekességet, ami egy kicsit közelebb vihet a rejtély megoldásához.

A salemi boszorkányperek Kép forrása: artrenewal.org

A szóbeszédek szerint Salemben,  1692-ben, egyszer csak furcsa jelenségre figyeltek fel a lakók: néhány lány kiszámíthatatlanul kezdett viselkedni, őrjöngtek és szinte nem is emberi nyelven beszéltek. Az orvosok nem találtak semmiféle pszichológiai magyarázatot, így természetfeletti okokat sejtettek a háttérben.

A dolog egészen odáig fajult, míg a lányok beismerték: három városbeli nő (egy koldus, egy rabszolganő és egy jómódú hölgy) rontást küldött rájuk.

A város rögtön elítélte a vádlottakat, és ezzel kezdetét vette a salemi boszorkányper, ami hatalmas méreteket öltött. Az emberek sorra kezdték el megvádolni társaikat: sokszor gyermekeket is, de volt, hogy csak személyes problémáikat akarták megtorolni ezzel.

Felmerült egy teória is a hatalmas tömeghisztériára: egyesek szerint a város gabonáját megtámadta egy baktérium, ami hallucinációkat okozott – elhitetve az emberekkel, hogy épp boszorkányság szemtanújává váltak.

Boszorkányüldözés a középkorban Kép forrása: oldskull.net

Valójában a középkori keresztények szerint boszorkányok maximum a mesékben léteztek, és épp ezért nem is hitték, hogy az átkok és egyéb bájitalok bármiféle veszélybe sodorhatnák őket.

Hosszú évek és még több vallási vita miatt azonban az emberek ellentmondtak a jól megszokott keresztény felfogásnak és kijelentették, hogy a boszorkányság egyenlő az istenkáromlással és az eretnekséggel.

Ez vezetett el ahhoz, hogy 1484-ben VIII. Ince Pápa engedélyt adott a boszorkányüldözésre, azonban ez sokkal szerteágazóbb volt, mint azt elsőre gondolnád.

Az üldözők szembeszálltak a zsidó vagy muszlim származású emberekkel, sőt, szinte bármilyen csoporttal, amit az egyház eretnekként tartott számon. 

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)