A fekete szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, a kedvedre és a viselkedésedre

Irimiás Alíz
Írta: ,

A színek meghatározzák a hangulatunkat és a viselkedésünket, hatással vannak az érzéseinkre, befolyásolják az élményeinket, az agyi aktivitásunkat és a pulzusunkat is. Az, hogy milyen színekkel vesszük körül magunkat, az élethez való hozzáállásunkat is szimbolizálja. Az üzletemberek és a marketingesek egyik legfőbb eszközüknek tartják a színpszichológiai ismereteket. Bár különböző kultúrákban más-más jelentésük van a színeknek, léteznek általánosan érvényes igazságok, amelyeket a színterápiában is használnak már.

Az örök divat

A színekhez való vonzódásunk számtalan tényezőtől függ: a környezetünk, a személyiségünk, a tapasztalataink, az élményeink, a neveltetésünk és a gazdasági helyzetünk mind-mind meghatározza, hogy milyen színhez vonzódunk.

A fekete szín erőteljes, szigorú és komoly. Gyakran a rejtély, a gonosz szimbóluma, de az erő, a hatalom, a tekintély és a luxus jele is.

A gyász és a halál, valamint a szomorúság színe egyesek számára barátságtalan, mások viszont magas szintű kreativitást társítanak hozzá.

A fekete időtálló a divatiparban, valószínűleg azért is, mert előnyösen karcsúsít. A klasszikus „kis fekete” egyetlen nő ruhatárából sem hiányozhat, ugyanis eleganciát és kifinomultságot sugároz. Olyan érzést kelt, mintha mindig összeszedett lennél. Ha valaki szinte csak feketét hord, gyanítható, hogy hiányzik valami az életéből, esetleg depressziós. Egyesek azért hordanak feketét, hogy ne tűnjenek ki a tömegből, mások azért, hogy komolyan vegyék őket. A zenekarokban azért öltöznek általában fekete ruhába, fekete öltönybe a zenészek, hogy az öltözékükkel ne vonják el a közönség figyelmét.

A fekete a feng shui-ban

A feng shui-ban a fekete hatalmat és erőt jelent, valamint nyugalmat áraszt. Szintén a fekete az, ami az emberi kapcsolatok és a karrier területén hozhat fellendülést a feng shui filozófiája szerint.

A fekete nehéz színnek számít, túl sok belőle nyomasztó lehet, mert összenyomja a teret, drámai hatást kelthet, ezért különösen óvatosan kell bánni vele.

Érdemes a feketét más színekkel együtt használni: világos, élénk színű bútorokkal variálni. Fehérrel kombinálva használhatjuk a mosókonyhában vagy a konyhában, illetve a dolgozószoba egyik falát is célszerű feketére festeni, ha kreativitásra vágyunk. Használj fekete kiegészítőket: képkeretet, vázákat, gyertyatartókat, fekete mintás párnákat.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!