5 februári világnap, amiről tudnod kell

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 februári világnap, amiről tudnod kell

Vannak hónapok, amelyek csak úgy hemzsegnek a világnapoktól, míg máskor pedig úgy kell összeszedegetni néhányat, amit bemutathatunk. Februárban utóbbi helyzet állt elő, mintha szabadságot vettek volna ki a világnap-alkotók. De találtunk öt olyat, amiről tényleg érdemes tudnod!

A szerzetesek világnapja

Február 2-án, azaz Gyertyaszentelő Boldogasszony napján tartják azoknak a világnapját, akik úgy döntöttek, hogy a társadalomtól elszigetelődve szakrális célokra áldozzák az életüket.

Az ünnepet II. János Pál pápa jelölte ki 1997-ben, s az egyházon belüli megemlékezésen kívül a fő cél, hogy mi, „világi” emberek is hiteles képet kapjunk a szerzetesek titokzatosnak tűnő életéről.

A legtöbb vallásban egyébként kialakult hasonló létforma – történészek szerint már az őskortól kezdve beszélhetünk ilyesmiről –, a nyugati kultúra azonban Szent Benedek V-VI. századi munkásságától kezdve tartja számon a szerzetességet.

Érdekesség, hogy a magyar katolikus egyház több mint nyolcvan szerzetesrendjének többsége női.

A rejtvényfejtők világnapja

A február 3-án ünnepelt keresztrejtvény egyszerre jelent szellemi kihívást és tartalmas kikapcsolódást.

Kutatások bizonyítják, hogy akik rendszeresen fejtenek ilyet, akár évtizedekkel hamarabb megalapozhatják az időskori mentális hanyatlás elkerülését.

Amellett, hogy a klasszikus újságokon kívül már az interneten is számos rejtvényt találsz, már okostelefon-alkalmazások közül is válogathatsz, amelyek akár szabad ötperceidben is agytornát biztosítanak.

Ráadásul nemcsak a saját örömödre töltheted ki a kockákat, hanem pályázatokon indulva akár nyerhetsz is vele!

A hazai Füles magazin első száma egyébként 1967. február 3-án jelent meg. 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba