A fák ölelése nem csak egy légből kapott ötlet: gyógyít és stressz mentesít ez az egyszerű rutin

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Őrültségnek tűnik megölelni egy fát? Nem te vagy az első, akinek ez eszébe jut, de ha hiszed, ha nem, felméréseket végeztek arról, milyen jótékony hatásai vannak ennek a rutinnak, illetve a fák közelében való tartózkodásnak.

Sok a hasonlóság a fákkal

Leginkább átvitt értelemben, de rengeteg közös vonásunk van a fákkal. Ilyen az, hogy mi is tartozunk valahova, van egy kiindulási pontunk: a családunk. Használjuk is azt a kifejezést, hogy a „gyökereink”, amivel rokonságunkra, felmenőinkre utalunk.

Nos, köztudottan a fáknak is vannak gyökereik, onnan szívják magukba az életet, az energiát, és túlnyomórészt nekik köszönhetik fejlődésüket is. Mikor családunk eredetét vizsgáljuk, akkor is használunk a fákra tett utalásokat, hiszen családfának hívjuk azt a különleges térképet, aminek a segítségével felderíthetjük őseinket.

Számtalan közmondás is kapcsolódik a fákhoz, amik szintén összhangot teremtenek közöttünk: az alma nem esik messze a fájától; ember hiba nélkül, fa csomó nélkül nincsen; nagy fának nagy árnyéka van; kemény fából faragták, stb.

Szent fák és jótékony hatások

Ha jártas vagy a gyógynövények világában, akkor pontosan tudod, hogy az erdőt járva mennyi fantasztikus, gyógyító hatású, tápláló növénnyel találkozhatsz. Ez alól természetesen nem kivételek a fák sem: gondolj csak a gyümölcsfákra, vagy éppen a hársfára, a gesztenyére! Természetes, hogy évezredek óta különös kapcsolat van az emberek és a fák között, nem csupán azért, mert az evolúció alapján elődeink otthonuk gyanánt tekintettek rájuk, hanem azért is, mert napjainkban is otthonainkat, bútorainkat adják. Egyik legnépszerűbb és legsikeresebb mozifilmünk, az Avatar is pontosan erre a különleges egységre, összhangra épít.

Rengeteg szentként tisztelt fa is ismeretes napjainkban: ilyen pl. a Bódhifa, ami alatt a legendák szerint Buddha megvilágosodott. Emellett szinte nincs olyan nemzetiség, akinek ne szólna néhány regéje, őstörténeti mondája a fákról.

Bár nem szentek, abban alighanem mindenki egyetért, hogy igencsak tiszteletre méltóak a hatalmas mamutfenyők, vagy a többi, ezer évnél is idősebb fa. Magyarországon szintén élnek ős öreg, látogatásra különösen érdemes fák, mint amilyen pl. a nagykőrösi Basafa, a felsőmocsoládi Öreg Hárs, vagy a budafoki Ősök Fája.

Pozitív hatások a faölelések következtében

A fák ölelése nem csak egy légből kapott ötlet: gyógyít és stressz mentesít ez az egyszerű rutin

Ázsiában készítettek felméréseket arra vonatkozóan, milyen hatásai vannak annak, ha az emberek megölelik a fákat. Az eredmények alapján a faölelés csökkenti a vérnyomást és a szervezetben levő stressz hormonokat egyaránt. Arra gondolhatnál, hogy a séta már önmagában is stresszoldó hatású, ami tulajdonképpen igaz, azonban összehasonlították a városi sétát az erdőben tett sétával, és bizony utóbbi jóval hatásosabbnak bizonyult. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a városban ne lenne értelme sétálni, de amikor csak teheted, kirándulj egyet a közeli erdőkben, és ne felejtsd el megölelni a fákat sem!

Az említett, jótékony hatások a tények, de a fórumokon böngészve sok olyan hozzászólásba fut bele az ember, hogy egyeseknek fej-, vagy éppen fogfájásukat csillapították a fák. Vannak olyanok is, akik külön-külön jótékony hatásokat közvetítenek a fák típusainak, így pl. gondolattisztítónak tartják a diófát, depresszió űzőnek a fűzfát, élénkítőnek, erőt adónak a bükkfát.

Bár sokan úgy vélik, a növények nem élnek igazából, és nem is éreznek, ez az állítás téves. Készültek érdekes felmérések erre vonatkozóan is: pl. azok a magok gyorsabban sarjadtak, amelyeket dicsértek és szeretettel ápoltak, mint azok, amiket szidalmaztak, és semleges hozzáállással tápláltak. Egy magyar és dán kutatás alátámasztotta, hogy a fáknak is van egy fajta különleges „pulzusuk”, ami annak köszönhető, hogy ritmikusan pumpálják a vizet az ágakba. Természetesen az általunk is ismert és elfogadott idegrendszerrel a fák, és a növények sem rendelkeznek, de a legtöbb speciális kutatás igenis arra enged következtetni, hogy a növények még kommunikálnak is egymással, pl. olyan vegyületeket bocsátanak ki, amikkel félelmüket közvetítik – pl. akkor, amikor kivágják őket.

Bármi is legyen a véleményed a fák gyógyító hatásairól, energiáiról, az biztos, hogy meg kell becsülnünk őket. Elvégre a fák és a zöld növények azok, amik biztosítják számunkra az életet, a tiszta oxigént.

Képek forrása: unsplash.com