A fák kommunikálnak egymással, és erre bizonyítékok vannak

Szabó Erzsébet
Írta: ,
A fák kommunikálnak egymással, és erre bizonyítékok vannak

Kép forrása: straga/Depositphotos.com

A Bakony kellős közepén születtem és itt is éltem életem túlnyomó részében, így a mindennapjaim szerves részét képezik a fák. Az erdő kényelmes sétával is csupán öt percre van tőlünk, ezért meglehetősen sűrűn kirándulunk a környék tanösvényein, kisebb-nagyobb csapásain. Emiatt nem is volt kérdés, hogy megveszem „A fák titkos élete” című könyvet. Tényleg igaz, ami a borítón áll: ha ezt a művet elolvasod, nem tudsz többé ugyanúgy tekinteni az erdőre, egészen más dolgokat fogsz figyelni, amikor a fák közelébe kerülsz – és rájössz, hogy amit az Avatarban láttál, közelebb áll a valósághoz, mint a fantáziához.

Figyelmeztetik egymást

A fák, akárcsak a növények többsége, röghöz kötött, tehát elsőre úgy tűnhet, nincs különösebben nagy értelme, hogy figyelmeztessék egymást veszélyhelyzetben – elvégre elmenekülni sajnos nincs lehetőségük. Azonban nem csak végzetes helyzetek fenyegetik a fákat, nem kizárólagosan a kivágástól, komolyabb rongálástól kell tartaniuk, hanem például a kártevőktől is. Ellenük azonban meglepően hatékony módon tudnak fellépni, dacára annak, hogy konkrét menekülésre képtelenek.

A fák, amint érzékelik egy kártevő jelenlétét az ágaikon, leveleiken, vészjelzéseket, figyelmeztető gázt adnak le a többi fa számára.

Azok észlelik ezt az illatanyagot, és felkészítik a táplálékul szolgáló részeiket a támadásra. Az akácfák és a tölgyek például mérgező anyagokat halmoznak fel a leveleikben.

Más módszerrel is védekeznek hasonló helyzetekben a fák, és sokak számára meglepően okosak ezen a téren, ugyanis minden egyes kártevőre speciális illatanyagot bocsátanak ki. Ezt az illatanyagot nem csak a többi fa érzékeli, amik aztán a korábban említett módon fel tudnak készülni a támadásra, hanem a ragadozók is.

Az erdei fenyők például kis darazsakhoz fordulnak segítségért, ha levélevő hernyók támadják meg a leveleiket. A darazsak észlelik a veszélyhelyzetben kibocsátott illatanyagokat, az érintett fához repülnek, majd petéiket lerakják a hernyókba, amik záros időn belül elpusztulnak, és testükön keresztül darazsak új nemzedékének adnak életet. És hogyan ismeri fel a fa, milyen kártevővel van dolga? Egészen fantasztikus módon képes arra, hogy a leveleit, ágait ért harapást követően, nyál alapján azonosítsa a támadót.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?