Ezért veszélyesek a nők, akik a férfiaknál is jobban „írogatnak”

Jankovics Anna
Írta: ,

Mi sem példázza jobban, hogy hímsoviniszta társadalomban élünk még most is, minthogy olyan nőkről hallgat a történelem és irodalom, akik sok esetben sokkal jobban teszik dolgukat, mint az azonos foglalkozást űző férfiak, mégis szinte sehol sincsenek jegyezve.

Az „írogató” nők veszélyesek Kép forrása: Wikipédia

Ugyanis, ha írnak, azt nagyon jól csinálják. Mégsem kötelező olvasmány mondjuk Aurore Dupin, aki természetesen férfi, George Sand álnévvel kezdte pályafutását.

Sosem tanultunk Flora Tristánról, Gauguin nagymamájáról sem. A női írókat, gondolkodókat még ma is csak úgy tudjuk elképzelni, hogy mesekönyveket, szakácskönyveket, vagy épp erotikus regényeket írnak.

Természetesen csak szabadidejükben, hobbiként, az aktuális divatirányzatot kielégítve, ezáltal hozzájárulva a kosztpénzhez.

A vaskos, hangzatos, ideológiákkal tömött férfikönyvek nevetségessé teszik a női „próbálkozásokat”, melyek – lássuk be – sok esetben remekművek. Sőt, megelőzik gondolataikkal korukat, inspirálva és bosszantva a szakma férfitársadalmát.

Ha egy nőről később kiderült, hogy géniusz volt, azt az aktuális társadalom kevésbé kívánja bevállalni, reklámozni, nehogy az összes nő a fakanalat tollra cserélje…

Flora Tristan, Gauguin nagymamája Kép forrása: aporrea.org

Nem volt mindig nagymama. Igen kalandos életet élt, mely úgy kezdődött, hogy anyja egy perui nemesi család fiához ment férjhez – Spanyolországban.

Ám Franciaországban Flora törvényen kívül született gyereknek számított. Így, amikor apja meghalt, anyja a nyomornegyedek lakója lett, hiszen nem volt törvényes felesége a gazdag nemesnek.

Flora egy gazdag és brutális emberhez ment férjhez, akit állapotosan elhagyott. A férj évekig üldözte Flora-t, végül rálőtt. Flora-nak a tüdejét érte a lövés, majdnem belehalt. Ekkor férjét kényszermunkára ítélték.

Flora Peruba utazott, apja családjához, akik megtagadták tőle a segítséget. A nő, mint Franciaországban, mint Peruban számkivetett. Ekkor, 1837-ben vált íróvá, az Egy pária utazásai című írásával.