Ezért nem élhetsz idézetek nélkül – és néhány a legszebbek közül

Jankovics Anna
Írta: ,

Úgy tűnik, hogy a mai ember nem élhet idézetek, azaz más emberek bölcsessége nélkül. Divat lett a számunkra szimpatikus ideológiákat idézetekkel alátámasztani, méghozzá olyan emberek gondolataival, akikből ezáltal – akár élnek még, akár nem – „kultúr-celebeket” csinálunk.

Miért jó bölcsességeket, idézeteket olvasni?

Létezik olyan, hogy Bölcsességek könyve. Ebben több száz idézet van, híres és kevésbé híres emberektől, akár az ókorból is, latinul, vagy az újkorból.

Régen latinul tanították ezeket a bölcsességeket, hozzá tartozott az általános műveltséghez. Aztán Lenin idézeteket tanítottak… most pedig feltámad újra ez a jó szokás… kicsit másképp…

Azért, hogy hitelesebbek, népszerűbbek legyünk. Én is szeretem például CoelhótAz alkimista egyszerűen remekmű, a magaménak érzem tartalmát.

Teréz anya élete mélyebben is érdekel, és Gandhi is komoly hatással volt rám, ahogy sokan másokra.

Ám ideje túllépni, és fejlődni. Hisz a világ olyan nagy, az élet annyira bonyolult… biztos van még olyan idézet, ami új dimenziókat nyit meg… így akadtam Ralp Waldo Emerson-ra…

A barátságról

„A barát a természet paradoxona, egyszersmind mesterműve. Az egyedüli lény, (...) akitől nem azt kívánom, amije van, hanem azt kívánom, aki ő maga.”

„Igaz barát az, aki előtt hangosan gondolkodhatom.”

„Az egyetlen útja, hogy barátot szerezzünk, ha mi magunk azzá leszünk.”

Az utolsó idézet igen aktuális, hiszen a mai ember egyik téveszméje, hogy mindig csak kapni akar, adni viszont csak akkor, ha azt egyre magasabb szintű komfort érzete engedi azt, ha kedve van hozzá.

Ezzel pedig elszigeteljük magunkat sokaktól, sok boldogságtól.