Ezeket biztosan nem tudtad az amerikai hálaadásról

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Ezeket biztosan nem tudtad az amerikai hálaadásról

A hálaadásról már mindenki hallott, de sokan nem tudják, pontosan miről is szól ez az egyébként nagyon szép megemlékezés. Az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe több egy hatalmas lakománál – olvasd el, honnan indult, és jelenleg milyen szokások övezik ezt a hagyományt!

A hagyományok szerint az első hálaadásra 1621-ban került sor, azután, hogy előző évben az Európából érkező vallási üldözöttek letelepültek. Sajnos nem voltak felkészülve a hidegre és az éhezésre, amit a számukra idegen és ismeretlen környezet tartogatott.

A betelepülők fele életét vesztette a kemény körülmények miatt, ám az indiánok az életben maradottak segítéségre siettek. Megmutatták, hogyan kell életben maradni a zord terepen, és olyannyira sikeres tanároknak bizonyultak, hogy a bőséges termést követően a telepesek hatalmas lakomát rendeztek. Erre az alkalomra meghívták az indiánokat is, akikkel közösen fogyasztották el munkájuk gyümölcsét.

A későbbiekben, az 1900-as évek elején némiképp átformálódott a hagyomány, majd kialakult a ma is ismert, népszerű hálaadás.

A hálaadás alakulása Kép forrása: Everett Historical

Bár az első nagy lakoma három napig tartott, ezt követően évszázadokig nem volt egységes sem a hálaadás időpontja, sem az időtartama.

1789-ben hirdette ki George Washington az első nemzeti hálaadás napját, amit 1795-ben ismételt meg.

A nemzetivé válás ugyan fontos lépés volt, de még nem rögzített egy végleges időpontot.

Egészen 1863-ig kellett erre várni, amikor Abraham Lincoln kihirdette, hogy a hálaadás napja hivatalosan minden év november negyedik csütörtökére esik. (Ez egyébként csak az Egyesült Államokra igaz, Kanadában október második hétfőjén történik a megemlékezés.)

Ezt követően a hagyomány szépen lassan beférkőzött a köztudatba, és az év egyik legfontosabb eseményévé nőtte ki magát.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba