Ezeket biztosan nem tudtad az amerikai hálaadásról

Írta: ,

A hálaadásról már mindenki hallott, de sokan nem tudják, pontosan miről is szól ez az egyébként nagyon szép megemlékezés. Az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe több egy hatalmas lakománál – olvasd el, honnan indult, és jelenleg milyen szokások övezik ezt a hagyományt!

1/4 Az első hálaadás

A hagyományok szerint az első hálaadásra 1621-ban került sor, azután, hogy előző évben az Európából érkező vallási üldözöttek letelepültek. Sajnos nem voltak felkészülve a hidegre és az éhezésre, amit a számukra idegen és ismeretlen környezet tartogatott.

A betelepülők fele életét vesztette a kemény körülmények miatt, ám az indiánok az életben maradottak segítéségre siettek. Megmutatták, hogyan kell életben maradni a zord terepen, és olyannyira sikeres tanároknak bizonyultak, hogy a bőséges termést követően a telepesek hatalmas lakomát rendeztek. Erre az alkalomra meghívták az indiánokat is, akikkel közösen fogyasztották el munkájuk gyümölcsét.

A későbbiekben, az 1900-as évek elején némiképp átformálódott a hagyomány, majd kialakult a ma is ismert, népszerű hálaadás.

A hálaadás alakulása Kép forrása: Everett Historical

2/4 A hálaadás alakulása

Bár az első nagy lakoma három napig tartott, ezt követően évszázadokig nem volt egységes sem a hálaadás időpontja, sem az időtartama.

1789-ben hirdette ki George Washington az első nemzeti hálaadás napját, amit 1795-ben ismételt meg.

A nemzetivé válás ugyan fontos lépés volt, de még nem rögzített egy végleges időpontot.

Egészen 1863-ig kellett erre várni, amikor Abraham Lincoln kihirdette, hogy a hálaadás napja hivatalosan minden év november negyedik csütörtökére esik. (Ez egyébként csak az Egyesült Államokra igaz, Kanadában október második hétfőjén történik a megemlékezés.)

Ezt követően a hagyomány szépen lassan beférkőzött a köztudatba, és az év egyik legfontosabb eseményévé nőtte ki magát.

Hálaadás az USA-ban

3/4 Hálaadás az USA-ban

Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökjére esik, általában hosszú hétvége követi az ünneplést.

A négynapos szabadság alatt a család apraja-nagyja összegyűlik, gyakran több ezer kilométert utaznak azért, hogy együtt tölthessék az időt, és megünnepelhessék a hálaadást.

Az ünnep legfontosabb része természetesen a vacsora, aminek jól ismert alapeleme a hatalmas pulyka, az áfonyaszósz, a zöldbab, a krumplipüré, és persze a szezonhoz méltóan a tökből készült ételek.

A november végi esemény természetesen a karácsony közeledtét is jelzi, ezt kihasználva a kereskedők pénteken gigantikus leárazásokkal várják a hazalátogatókat.

Régi és új hagyományok

4/4 Régi és új hagyományok

A hálaadást manapság több hagyomány is kíséri a fényűző vacsorán túl. Ilyen elmaradhatatlan szokás a hálaadásnapi ima, amikor a családtagok csütörtök reggel közösen hálát adnak mindazért, amiért érdemes élni.

Az USA-ban ilyenkor játszanak három NFL mérkőzést, illetve iskolai szinten is számos meccset bonyolítanak le a hosszú hétvégén, így a családi szurkolás is teljesen hozzánőtt a hagyományokhoz. New Yorkban a Macy's áruháznál minden évben hálaadásnapi felvonulást szerveznek, amit hatalmas tömeg és felfújható, épített figurák követnek. A parádé alapelemei nem csupán az eget hódították meg: a felvonulás már a 4 kilométert is meghaladta.