Ezek voltak a legnépszerűbb nevek 50 éve - És ezek most

Zabolai Margit
Írta: ,

A keresztnévadási szokások változnak, ezt mindannyian érezzük. Pontos, statisztikai igényességű kimutatást készíteni azonban erről gyakorlatilag lehetetlen, az alábbi, becsült adatok mégis érdekes különbségekre mutatnak rá.

Már a Ladó-féle utónévkönyv is bőséges kínálattal szolgált, de természetesen az adható keresztnevek száma azóta bővült, és ma is folyamatosan bővül.

Azt, hogy egy évben melyik keresztnevet adják legtöbbször, még meg lehet becsülni, bár ehhez is átfogó adatbázisra lenne szükség, ahhoz pedig, hogy megtudjuk, melyik keresztnévvel élnek a legtöbben idehaza, a születési és a halálozási statisztikákra is szükség lenne – és ekkor még mindig felvetődnének módszertani kérdések, például mi legyen azokkal, akiknek több keresztneve van, vagy akik nem Magyarország területén élnek, de itt kapták a nevüket, esetleg fordítva, akik nem magyar állampolgárok, de magyar nemzetiségűek, stb.

Szerencsére ez nem egy tudományos disszertáció, csak az érdekesség kedvéért hasonlítjuk össze a névadási szokásokat, így megengedhetjük magunknak, hogy a részletkérdéseket figyelmen kívül hagyjuk. És akkor most jöjjenek az érdekességek!

A Wikipédia keresztnevek gyakoriságát bemutató szócikke is becsült adatokkal dolgozik, de ezek szerint 1967-ben a legnépszerűbb nevek (tehát amit abban az évben, első névként a legtöbb gyerek kapott) lányok körében az alábbiak voltak: Éva, Mária, Ildikó, Katalin, Erika, Erzsébet, Zsuzsanna, Andrea, Judit, Ágnes, Ilona, Anikó, Edit, Gabriella, Tünde.

Ugyanez a fiú gyermekek körében: László, Zoltán, István, József, János, Attila, Sándor, Tibor, Ferenc, Zsolt, Gábor, Csaba, Tamás, Péter, Imre.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?