Ezek a mesehősök hasonlítanak életünk szereplőire

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Ezek a mesehősök hasonlítanak életünk szereplőire

Rowena & Rupert Shepherd 1000 jelkép (Képzőművészeti Kft. 2004) című könyvének lapozgatásakor azt a fejezetet választottam, amely a világ meséinek legismertebb alakjait elemzi. Ha elolvasod jellemzésüket, sok párhuzamot találhatsz saját valóságod szereplőivel.

Csaló Kép forrása: uccdn.com

Sok kultúra népmeséiben és mitológiájában szerepel ez a ravasz figura, aki túljár mások eszén. Ember, állat vagy isteni lény lehet. Általában erkölcstelen, tetteit többféleképpen lehet értelmezni. Az istenek akaratával ellentétesen cselekszik, mégis éppen ezzel segít az emberiségen. 

Csínyeket követ el, de közben értékes szellemi tanítást ad. A feje tetejére állítja a dolgokat, és az ellentéteket hangsúlyozza. A mesékben a holló, a nyúl és a róka számít ravasznak. A csaló képes az alakváltoztatásra is: gyakran szépséges nő vagy buddhista szerzetes alakjában jelenik meg.
Elődök Kép forrása: deviantart.net

Imádásuk és tiszteletük a legtöbb kultúrában fontos. Azok a halottak, akiket tisztelnek, segítik leszármazottaikat.

Akik nem kapnak tiszteletet, rosszindulatúak. Egyes ázsiai vallásokban tisztelet övezi az elődöket. Japánban például úgy tartják, hogy az elődök lelke a halál után egyesül a közösséget oltalmazó istenekkel. 

Afrikában gyakran szobrot készítenek az elődökről. Ghánában fekete szobrokat állítanak, melyek a halott ősök szellemét szimbolizálják. E szobrok házi istenségként szolgálhatnak, illetve segíthetik az elhunyt újjászületését. Az északi népek úgy hitték, tündérek testesítik meg elődeik lelkét.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba