Ez a világ tönkreteszi a fiatalokat! – Vészharangot kongat a neves szociálpszichológus

Zabolai Margit
Írta: ,

Philip Zimbardo neve fogalom a szakmában, a híres, bár etikailag megkérdőjelezhető stanfordi börtönkísérletéről az is hallott, aki egyébként nem jártas a szociálpszichológiában.

Az azóta is aktív kutató legújabb könyvében most egy egészen új problémát jár körül, és vészharangot kongat!

A világ, ahol nincs helye a férfiaknak

Philip Zimbardo Man (Dis)connected. How technology has sabotaged what it means to be male, vagyis A kikapcsolt férfi. Hogyan tette tönkre a technológia a férfi nemet című könyvében azt fejtegeti, hogy korunk változásai nem tettek jót a férfiaknak, fiúknak, így a mai tinédzser és huszonéves fiúk nem találják a helyüket a világban. A kutató szerint a nőknek korábban is meg kellett küzdeniük azért, hogy egyenlőként bánjanak velük, most pedig nem okoz számukra gondot az, hogy az új világban új szerepeknek is megfeleljenek. (Halkan jegyezzük meg, hogy azért mi megnéznénk a szociálpszichológus urat, amint a kor nőkkel szemben támasztott összes elvárásának igyekszik megfelelni, de hát férfiként ő most a férfiakról szólt, és lássuk be, nekik sem lehet könnyű dolguk.)

A számok azt mutatják, hogy a nők megtalálják a módját annak, hogy kihasználják a kiharcolt lehetőségeiket, és a történelem során először több lány jár főiskolára, mint fiú, ellenben az Egyesült Államokban, szintén először, a mostani generáció férfi tagjainak iskolai végzettsége alacsonyabb lesz, mint a szüleiké.

Zimbardo szerint a válások, a rossz kommunikáció és az elhidegülő kapcsolatok az apa nélkül maradó fiú gyerekeket jobban megviselik, mint a lányokat, akik mellett marad női minta, a hagyományos férfi szerep - az agresszív, parancsoló, mindent megmondó, ugyanakkor a pénzügyekért felelős családfő - eltűnésével pedig a most felnövő generáció fiú tagjai nem találják a helyüket a világban.

A pornó és az online játék sem segít

Zimbardo szerint a helyzeten csak ront az, hogy a technológiával minden csak egy kattintás távolságra került, a hatalmas információáradatból származó felszínes tudás azonban nem jelent valódi ismereteket.

Míg a valódi világban feladatok, kihívások, felelős döntések és sokszor csalódások várnak, addig az online játék világa könnyű menekülőutat jelent, a pornó pedig a legváltozatosabb fantáziáknak enged teret anélkül, hogy a valódi udvarlással kellene „fáradozni”.

A szociálpszichológus szerint a megoldást az jelenti, ha a felnövő generáció férfia tagjai is elkezdenek felelősséget vállalni, ha a szórakozás elé helyezik a munkát, és ha a nőkre nem a testi szükségleteiket kiegészítő tárgyakként, hanem partnerként tekintenek.

Zimbardo felvetéseivel persze lehet egyet érteni vagy vitatkozni. Ugyan tény, hogy több lány tanul tovább, mint férfi, a vezető pozíciókban még mindig kiugróan magasabb a férfiak aránya, és ugyanazért a munkáért a férfiak gyakran több fizetést is kapnak, arról nem is beszélve, hogy még mindig rengeteg olyan társadalmi szerep vagy viselkedési forma van, ami egy férfitől elfogadott, egy nőt azonban megbélyegeznek miatta.

Szintén kérdés, hogy a hagyományos szerepek változásával valóban csak a nők járnak-e jobban - és vajon ők tényleg jobban járnak? Illetve, hogy a Zimbardo által leírt jelenség a generáció minden társadalmi rétegében megfigyelhető-e, vagy csak az amerikai középosztály, illetve afölötti rétegekben?

Azzal viszont mi is egyet tudunk érteni, hogy minden felnövő generáció esetében fontos, hogy a fiúknak és a lányoknak is megtanítsunk felelősséget vállalni a saját döntéseikért, és hogy ne neveljünk olyan gyerekeket, akik annyira sem tapasztalták meg az emberi kapcsolatok örömeit, hogy azt higgyék, az online pornóval is helyettesíthetik azt.

Te mit gondolsz a hagyományos nemi szerepek változásáról? Tényleg kevésbé talpra esettek a mai fiúk, mint akár egy generációval korábban voltak? És tényleg könnyebb ma lányként megtalálni a helyed a világban? Írd meg kommentben a véleményedet!