Ez a világ 10 legrejtélyesebb helyszíne

Írta: ,

Tudtad, hogy létezik a világon egy olyan hely, ahol a tó vize képes élénk rózsaszínné változni? És azt, hogy egy venezuelai tavon akár több száz villámcsapást is meg lehet figyelni, méghozzá egyetlen éjszaka alatt? Ezen kívül még számtalan elképesztő vidék vár arra, hogy felfedezd őket, és ha személyesen nem is utazod végig mindegyiket, most megismerkedhetsz a 10 legkülönösebb - és egyúttal legrejtélyesebb - hely történetével.

Racetrack Playa, Death Valley, Kalifornia Kép forrása: mikereyfman.com

1/10 Racetrack Playa, Death Valley, Kalifornia

A Death Valley (vagyis magyarul Halál Völgye) Nemzeti Park rejtélyét már közel 100 éve próbálják megfejteni a tudósok.

Egy kutató és a felesége fedezte fel, hogy a szárazabb talajon megbújó kövek képesek saját maguktól mozogni és előre haladni a sivatagban.

Arra viszont még a mai napig sem jöttek rá, pontosan mi okozza ezt a különös jelenséget, noha rengeteg feltevés született már.

2011-ben például egy tudós csoport a kövek körül létrejövő jeget okolta, miszerint az kényszeríti őket mozgásra, sok látogató szerint viszont természetfeletti erők bújnak meg a háttérben.

Relampago del Catatumbo, Ologa, Venezuela Kép forrása: pinimg.com

2/10 Relampago del Catatumbo, Ologa, Venezuela

Venezuelában található egy olyan hely, amit hivatalosan is a világ legviharosabb területének neveztek ki.

A Maracaibo-tó sarkában évente megközelítőleg 200 olyan éjszaka van, amikor villámok lepik el a vidéket, májusban és októberben pedig kiemelkedően megugrik a számuk.

Néha előfordul, hogy egyetlen perc alatt több mint 25 villámlást figyelnek meg a látogatók, ami már csak azért is elképesztő, mert feleennyi csapást is kiemelkedőnek tartanak a szakértők.

A kirándulókat persze még a szélsőséges időjárási viszonyok sem tarthatják vissza; rengetegen utaznak ide csak azért, hogy egész éjjel figyeljék a villámok játékát.

Devil’s Sea, Csendes-óceán Kép forrása: huffingtonpost.com

3/10 Devil’s Sea, Csendes-óceán

A Bermuda háromszöget mindenki jól ismeri, de hallottál már az Ördög-tengerről?

Ez a különös hely a Csendes-óceán vidékén található meg, és legalább annyira rejtélyes, mint az Atlanti-óceánon található "párja".

A más néven Sárkány háromszögnek nevezett terület bővelkedik megmagyarázhatatlan jelenségekben; rengetegen számoltak be mágneses anomáliákról, fényjátékokról és furcsa tárgyakról.

Sőt, akárcsak Bermudán, úgy itt is annyira gyakoriak az eltűnések, hogy még a japán halászok sem merik megközelíteni.

Emiatt több feltevéssel is előálltak az emberek: van, aki szerint ez egy párhuzamos univerzumba visz át, esetleg itt található Atlantisz, de többen vélik úgy, hogy vulkánikus tevékenységekben vesztek oda az eltűnt emberek.

Fly Ranch Geysers, Nevada, USA Kép forrása: ukka.co

4/10 Fly Ranch Geysers, Nevada, USA

Noha első ránézésre ez egy elképesztő természeti csodának látszik, valójában nem az.

Évekkel ezelőtt, egy emberi hibából keletkezett, miután egy olajkutat véletlenül nem zártak le megfelelően.

Ennek pedig az lett a végeredménye, hogy az ásványok lerakódtak a talajra, és ezt a lélegzetelállító gejzírt hozták létre.

Méretét tekintve nem túl nagy, ugyanis mindössze másfél méter magasra nőtt meg, de folyamatos változásban van.

És hogy mitől ilyen vibráló, és különböző a színe? Nos, ez a melegkedvelő algáknak köszönhető, amik kifejezetten kellemes környezetet találtak maguknak a gejzír vízében.

Reed Flute Cave, Guangxi, China Kép forrása: travel.allwomenstalk.com

5/10 Reed Flute Cave, Guangxi, China

Nem csak Kína, de a világ egyik legnépszerűbb helyének tartják a Reed Flute barlangot.

Létrejöttében kulcsfontosságú szerepet töltött be a jég, de amint átléped a bejáratot, a különös formák világában találhatod magad.

A kirándulók egy U-alakú útvonalat tudnak bejárni, ami tényleg bővelkedik a látnivalókban. A furcsa cseppkövek és a belőlük formálódott pillérek együttesen hozzák létre a világ legsokszínűbb természeti galériáját.

Elég csak egy pillantást vetned az ott készült fotókra, és máris kedvet kapsz egy barlangi túrához.

Horsetail Fall, Yosemite National Park, Kalifornia Kép forrása: hitfull.com

6/10 Horsetail Fall, Yosemite National Park, Kalifornia

A rózsaszín tenger és a maguktól mozgó kövek után talán már semmi sem tűnik elképzelhetetlennek, pedig a világon még rengeteg csodára lehet bukkanni.

Egy kaliforniai nemzeti parkban létezik például egy olyan vízesés, amit sokan "Tűzfalnak" is neveznek, ugyanis időnként narancssárgában és vörösben ragyog.

Persze ez nincs így a nap minden percében, a jelenség ugyanis főképp februárban fedezhető fel, ha megvannak hozzá a megfelelő időjárási viszonyok és a nap épp olyan szögben éri el a vízfelszínt.

Ilyenkor viszont tényleg olyan látványt nyújt, mintha a vízesés lángra kapott volna.

Nagy Kék Lyuk, Belize Kép forrása: g8pictures0.blogspot.hu

7/10 Nagy Kék Lyuk, Belize

Egyszerre található meg az óceánban és egy szigeten; a Nagy Kék Lyukat a világ egyik legkülönlegesebb helyeként tartják számon.

Szakértők úgy vélik, hogy évezredekkel korábban a Bahamák vízszintje sokkal alacsonyabb volt, mint jelenleg, így lehetősége volt a természetnek szerteágazó barlangokat formálni a tenger felett.

Amikor viszont ez emelkedni kezdett, feltöltötte a barlangokat vízzel, amik már nem bírták el a nagy tömeget, és a tetejük összeomlott.

Így jött létre a Kék Lyuk, amin keresztül a búvárok be tudnak jutni az akár 14 km hosszú barlangjáratokba is. Kristálytiszta vize és rengeteg látnivalója miatt hosszabb kirándulásokat is szerveznek ide, de nem csak ezért ennyire közkedvelt.

Beszámolók szerint itt olyan tengeri élőlényekkel is találkozni lehet, amikről még a tudósok sem hallottak!

Lake Retba, Szenegál Kép forrása: cntraveler.com

8/10 Lake Retba, Szenegál

Ha utazgatás közben olyan tájképre vágysz, amilyenben még sosem volt részed, a Retba-tavat neked találták ki!

Ez a szenegáli tó semmiképp sem nevezhető hétköznapinak, ugyanis szárazabb időszakban a víz szemmel láthatóan rózsaszínné változik.

És ez teljes mértékben természeti adottság. A benne található algáknak köszönhető ugyanis, hogy a tó képes az eper árnyalataiban tündökölni, amivel rengeteg látogatót csalogat Szenegálba.

De nem csak ez az egyetlen különlegessége! A víz ráadásul olyan magas sótartalommal rendelkezik, hogy még akkor is könnyedén fent tudsz maradni a tetején, ha egyébként sosem tanultál meg úszni.

Derweze, Türkmenisztán Kép forrása: flickr.com, flydime

9/10 Derweze, Türkmenisztán

Az extrém kirándulások egyik kedvelt színhelye ez a türkmenisztáni kis falu, ahol a "Pokol ajtaja" nyugszik.

Ez a rémisztő terület a Karakum sivatag közepén bújik meg, így szerencsére a közelben lakók mindennapjaira nincs komoly hatással.

Ez a vidék természetes gázokban rendkívül gazdag, ami ennek a veszélyes jelenségnek a kialakulásához vezetett.

Évekkel ezelőtt szovjet geológusok fúrás közben ütköztek bele ebbe a gázokkal teli barlangba, aminek a teteje beomlott, és egy hatalmas lyuk keletkezett a helyén. Ekkor úgy döntöttek, hogy elégetik a gázokat, de az ötlet nem volt túlságosan sikeres.

A terület azóta is komoly lángokban áll, és nagyon úgy tűnik, hogy ez még egy darabig így is marad.

Salar De Uyuni, Bolívia Kép forrása: 520wmsk.com

10/10 Salar De Uyuni, Bolívia

Sétáltál már végig valaha a felhők között, azon tanakodva, vajon felettük, vagy éppen alattuk vagy-e?

Salar De Uyuniban megtapasztalhatod ezt a sajátos érzést! Ez a hely ugyanis a világ legnagyobb sós területe, egészen pontosan 10 és fél ezer kilométer, ahol nem igazán találkozhatsz dombokkal és hegyekkel.

Mivel Salar felett ritkán borul be az időjárás, a tájon végigtekintve egy idő után lehetetlen eldönteni, hol ér véget a földfelszín, és pontosan hol is kezdődik a kristálytiszta égbolt.

A lélegzetelállító látvány miatt a fényképészek imádják ezt a helyet, hiszen olyan képeket tudnak készíteni, amikről nehéz elhinni, hogy a Földön készültek.