Európa évente 2 000 millió tonna szemetet gyárt

Jankovics Anna
Írta: ,
Európa évente 2 000 millió tonna szemetet gyárt

A hulladék úgy termelődik, ha nincs valamire szükségünk, kidobjuk – gondolja az átlagember. Ám nem így van. A hulladék akkor kezd termelődni, amikor vásárolunk, valami helyett valami mást, vagy olyan dolgot, amire valójában nincs szükségünk. Tisztázni kellene először a szükség fogalmát…

Szükség

Szükségünk van egészséges ételre, tiszta vízre, tiszta levegőre, ruhára, hogy ne fázzunk, és egy otthonra. Ez a szükség. Arra viszont nincs szükségünk, hogy az olcsóbb, génkezelt élelmiszereket fogyasszuk, a vizet és a levegőt mérgezzük, minden nap más ruhát vegyünk fel, és adósság miatt elvegyék az otthonunkat.
A tudatos vásárlás nem divat, nem a ,jó volna betartani’ kategória, hanem a legnagyobb szükség – feltéve, ha ezen a bolygón akarunk élni, feltéve, ha meg akarjuk élni a békés öregkort.

A fogyasztás

A gazdaság mozgatórugója a fogyasztás. Olyan dolgokat veszünk, melyek rövid időn belül elromlanak, kimennek a divatból – gyakorlatilag már nem létezik az a fogalom: tartós fogyasztási cikk.
Szükségét érezzük, a reklámok, a divat, a halmozás vágya miatt, hogy olyan tárgyakkal vegyük magunkat körül, melyekhez sem érzelmi, sem egyéb kötődésünk nincs.

Biztonságot ad a tudat, hogy van annyi pénzünk, amin meg tudunk venni ezeket a tárgyakat, melyek valójában nem lesznek szerves részei életünknek.