Éttermi etikett - 5 dolog, ami kiborítja a felszolgálókat

Írta: ,

Ha úgy döntesz, elmész az ismerőseiddel egy elegáns étterembe, akkor érdemes tisztában lenned az etikettel. Léteznek olyan kimondatlan szabályok, amelyeket be kell tartanod, különben saját magadat vagy éppen a pincéreket hozod kellemetlen helyzetbe. Nézzük, mi az, ami egy felszolgálót kiboríthat!

Túlságosan válogató vendég Kép forrása: cassiala.com

1/5 Túlságosan válogató vendég

Érthető, ha nehéz dönteni a remek fogások közül, de ha végre sikerült, már ne variálj rajta.

Miután kivitte a pincér a tányérokat, és te akkor jössz rá, hogy a sült krumpli helyett mégiscsak jobb lett volna salátát rendelni, már ne kérd arra a felszolgálót, hogy cserélje ki azt.

Belefér, ha rendeléskor megkéred a személyzetet, hogy ne tegyenek a hús mellé majonézt, de lehetőleg ne legyen túl sok extra igényed, amely eltér az étlapon feltüntetettnél, mert biztosan felbosszantod őket, ha hosszan sorolod, mit hogyan szeretnél.

Panasz az ételre, miután a fele már elfogyott Kép forrása: 500px.com

2/5 Panasz az ételre, miután a fele már elfogyott

Természetesen előfordulhat, hogy nem ízlik a fogás, amit kihoznak neked, túl száraz a hús, érezni, hogy kissé odaégett, rég kihűlt, és esetleg tejesen ehetetlennek ítéled meg, de ne akkor jelezd ezt a felszolgálónak, amikor már az egészet vagy legalább a felét megetted.

Ha ezután fenyegeted meg, hogy nem vagy hajlandó fizetni az ételért, akkor csak tetézed a bajt.

Amennyiben valami nincs rendben a rendeléseddel, kóstold meg és azonnal jelezd a pincérnek.

Ilyenkor, ha jogos a panaszod, akkor többnyire elnézést kér, visszaviszi és hoz helyette újat.

Rendetlen gyerekek Kép forrása: imgfave.com

3/5 Rendetlen gyerekek

Gyermekeket bátran vihetünk étterembe, de nagyon fontos, hogy ott jól viselkedjenek.

Egyik vendég és felszolgáló sem szereti, ha rohangáló, kiabáló, hangoskodó és neveletlen kicsik veszik át az uralmat az étteremben.

Ha tudod, hogy a gyermekeid rosszul viselik, ha sokáig csendben, egy helyben kell maradniuk, ne tedd tönkre mások estéjét is, inkább hagyd otthon őket, bízd a nagyszülőkre és kettesben a pároddal menjetek el vacsorázni.

Biztosan rátok fér egy kis romantikázás, üljetek be egy elegáns helyre és koccintsatok egy pohár finom borral.

Problémás borravaló Kép forrása: flickr.com

4/5 Problémás borravaló

Megértjük, ha nem ízlett a fogás, rosszak voltak a körülmények és a személyzet sem volt barátságosnak mondható, akkor fukarkodsz a borravalóval és inkább anélkül hagyod el az éttermet, az azonban nem túl udvarias és elegáns gesztus, ha mindennel elégedett voltál, sok pénzt költöttél a vacsorára és mégsem adsz borravalót.

Nem helyes, ha látszik rajta, hogy elvárja, hogy adj, de mégis illendő otthagynod neki egy kisebb összeget, ezzel a pincért és a helyet is megtiszteled.

 

Ügyet sem vetnek a felszolgálóra Kép forrása: honestlywtf.com

5/5 Ügyet sem vetnek a felszolgálóra

Leülsz az asztalhoz a baráti társasággal és belefelejtkezel a beszélgetésbe? Beszélgetni még bőven lesz időtök, de előtte érdemes megrendelnetek a fogásokat. Vedd észre, ha odaáll mellétek a felszolgáló és adjátok le a rendeléseteket.

Számára és számotokra is kínos, ha ügyet sem vetsz rá és udvariatlan leszel, mert úgy vagy vele, a pincér várhat, muszáj befejezned az éppen elkezdett sztorit.

A másik véglet, ha kézzel-lábbal mutogatsz a felszolgálónak. Lehet, hogy már itt az ideje, hogy fizessetek és távozzatok, de magadat hozod kellemetlen helyzetbe, ha látványosan elkezdesz integetni felé.

Hidd el, a profi pincérek szinte egy tekintetből tudják, hogy mit szeretne a vendég és hamarosan ott terem mellettetek.