Mitől sárga a répa, és mitől székely a káposzta? Az ételek neveinek származása

Jankovics Anna
Írta: ,
Mitől sárga a répa, és mitől székely a káposzta? Az ételek neveinek származása

Vannak élelmiszerek, ételek, melyek eredetét legendák övezik. Ilyen a sárgarépa, vagy a kifli, ételek közül pedig a székelykáposzta – ami nem székely. Aztán ott van a pizza és a bejgli is, amelyeknek történetük van...

...és végül a bejgli

A bejgli az Osztrák-Magyar Monarchia idején került a magyar asztalokra. Sokan úgy gondolják, hogy osztrák eredetű sütemény, ám nem az. Egyesek úgy vélik, hogy sziléziai kalácsfajta, mely a 14. századból származik. Mások úgy gondolják, hogy örmény süteményről van szó. 

Ám van egy meglepőbb eredet történet. 1610-ben, Krakkóban készült az első mákos tekercs, Bécsbe pedig 70 év múlva került a recept. Neve a zsidó, jiddis eredetű „Beigl” szóból származik, mely egy patkó alakú, a bécsi zsidóság által nagyon kedvelt ételből ered.
Miért kifli a kifli?
A kifli német eredetű, ahogy neve is: Gipfel. Azt jelenti: félhold. Egy bécsi mester, Wendler készített először kiflit, 1529-ben, amikor is Bécs visszaverte a törököket, mivel a város falain kívül lévő Szt. István templom tornyára visszakerült a kereszt, a félhold helyett.
 
Egy másik történet szerint Kolschitzky, bécsi kávéház-tulajdonos nevéhez fűződik a kifli, aki úgy gondolta, hogy a bécsiek túl sokat koplaltak a törökök miatt. Így – gyakorlatilag – megetette velük a félholdat.
 
Írásos adatok viszont azt támasztják alá, hogy már a török támadás előtt 500 évvel ismert volt a kifli Ausztria területén. Párizsba Marie Antoinette által jutott el, csak ott croissant-ként ismert, ami szintén félholdat jelent.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv